Melania Trump ja Laura Bush võtsid sõna laste eraldamise vastu (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hondurasest emaga USA-sse saabunud laps.
Hondurasest emaga USA-sse saabunud laps. Foto: JOHN MOORE / AFP / Scanpix

Harvas poliitilises avalduses kritiseeris Ühendriikide esileedi Melania Trump USA ametnike tegevust migrantide laste vanematest eraldamist USA lõunapiiril. Sarnaselt kritiseeris migratsiooniametnike tegevust ka esileedi Laura Bush. Sellest hoolimata plaanitakse lapsed paigutada kõrbesse telklinnakusse.

«Proua Trump ei kannata laste eraldamist nende peredest ja loodab, et mõlemad pooled suudavad viimaks jõuda kokkuleppele, et saavutada edu immigratsioonireformis,» sõnas eile Trumpi kommunikatsioonijuht Stephanie Grisham. «Ta usub, et me peame olema riik, mis austab seadust, kuid samas ka riik, mis valitseb südamega.»

Melania Trump.
Melania Trump. Foto: Carlos Barria / REUTERS

Trump, kes on esileedina võtnud oma platvormiks laste aitamise, ei ole seni kommenteerinud nädal aega kõneainet pakkunud teateid, et USA-Mehhiko piiril on kuue nädalaga eraldatud vanematest ligi 2000 last.

Washington Posti veergudel kritiseeris karme immigratsioonimeetmeid ka esileedi Laura Bush, kes nimetas nulltolerantsi poliitikat julmaks ja amoraalseks.

«Meie valitsus ei peaks tegelema laste laohoonesse toppimisega või plaanima neid kõrbesse püstitatud telklinnakutesse saata,» kirjutas Bush. «Need episoodid on häirivalt sarnased Ameerika jaapanlaste kinnipidamiskeskustega Teise maailmasõja ajal, mida loetakse nüüd üheks kõige häbiväärsemaks peatükiks USA ajaloos.»

Migrantide laste eraldamise vastu protestivad meeleavaldajad Tornillos.
Migrantide laste eraldamise vastu protestivad meeleavaldajad Tornillos. Foto: Stringer / Reuters

Suurim alaealiste kinnipidamiskeskus asub Texases endises Walmarti kaubamajas Mehhiko piiri lähedal, kus üle 23 000 ruutmeetri suuruses keskuses hoitakse kinni 1469 10-17 aastast poissi.

USA valitsus plaanib püstitada Texase kõrbesse veel telklinnaku, kus hakataks hoidma veel sadu lapsi. Üks selliseid varjualuseid asub juba Texase linnas Tornillos.

Kohalik rahvaesindaja Jose Rodriguez nimetas kava täiesti ebainimlikuks ja lisas, et selle peaks hukka mõistma kõik, kellel on mingitki moraalset vastutustunnet.

ÜRO inimõigusjuht Zeid Ra´ad Al Hussein kutsus täna Ühendriike lõpetama sisserändajatest laste eraldamist vanematest piiril, nimetades seda tava ülekohtuseks.

«Mõte, et mõni riik lapsi niimoodi väärkohtleb, on kohutav,» ütles Zeid Genfis ÜRO inimõiguskomisjoni istungit avades.

Zeid tsiteeris Ameerika lastearstide ühingut, kelle hinnangul võrdub praktika valitsuse heakskiidetud lapseahistamisega, mis võib tekitada eluaegsete tagajärgedega korvamatut kahju.

«Kutsun Ühendriike viivitamatult lõpetama nende laste sunniviisilise lahutamise praktikat,» lausus ÜRO inimõigusjuht ja kutsus Washingtoni ratifitseerima ÜRO lasteõiguste konventsiooni.

USA on ainus riik, kes ei ole konventsiooni ratifitseerinud.

Jeff Sessions.
Jeff Sessions. Foto: Michael Candelori / Pacific Press/Sipa USA

Justiitsminister Jeff Sessionsi nulltolerantsi poliitika kohaselt käsitletakse edaspidi kõiki illegaalseid piiriületusi kuritegudena, mis erineb tuntavalt pikaajalisest poliitikast, mille alusel loeti esmakordset illegaalset piiriületust väärteoks. Kuna lastele süüdistust ei esitata, eraldatakse lapsed vanematest ja kuulutatakse nad järelvalveta alaealisteks.

Laste eraldamine on pälvinud kriitikat nii demokraatide kui vabariiklaste leeris, teiste seas on rahulolematust väljendanud ka vabariiklaste Kongressi esinumber Paul Ryan. Sel nädalal peaks tulema Kongressis hääletusele eelnõu laste eraldamise tühistamiseks.

President Donald Trump on süüdistanud tekkinud olukorras demokraate, hoolimata sellest, et eelnõu töötasid välja ja kiitsid heaks vabariiklased.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles