Soul: Põhja-Korea sanktsioone võidakse leevendada enne denukleariseerimist (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasoni sadamalinn.
Rasoni sadamalinn. Foto: ED JONES / AFP / SCANPIX

Lõuna-Korea välisminister teatas täna, et Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioone võidakse leevendada juba siis, kui riik on võtnud ette kaalukaid samme tuumarelvade kaotamiseks.

Eelmisel nädalal toimunud Kim Jong-uni ja Donald Trumpi kohtumise üheks tulemiks oli ähmane lubadus pühenduda Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele.

Vastuseks muredele, et tippkohtumine nõrgendas Põhja-Korea tuumaprogrammi vastast rahvusvahelist koalitsiooni, kinnitas USA välisminister Mike Pompeo, et sanktsioonid jäävad paika Põhja-Korea täieliku denukleariseerimiseni.

Lõuna-Korea välisminister andis täna aga mõista, et sanktsioone võidakse leevendada juba oluliselt varem.

«Meie seisukoht on, et sanktsioonid peavad jääma paika kuniks Põhja-Korea võtab ette kaalukaid ja mõtestatud samme tuumarelvade täieliku kaotamise suunas,» lausus Kang Kyung-wha.

Välisminister lisas, et Soul ja Washington jagavad «suurt pilti» ning jätkavad lähedasi konsultatsioone.

Mõni päev varem tegi Hiina välisminister ettepaneku, et ÜRO Julgeolekunõukogu võiks kaaluda sanktsioonide leevendamist. Peking tervitaks igasugust pingeleevendust oma piiride taga, lisaks moodustab Põhja-Korea impordist 90 protsenti kaubavahetus Hiinaga.

Analüütikute sõnul on tippkohtumine muutnud maksimaalse surve strateegia juurde naasmise Trumpi administratsioonile keeruliseks.

«Kohtumise sümboolika kinnitab, et maksimaalse surve kampaania on lahtumas,» märkis USA välisasjade nõukogu Korea ekspert Scott Snyder. «Praktikas hakkavad Hiina ja Lõuna-Korea tekitama survet Põhja-Korea majandussanktsioonide leevendamise nimel.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles