Porošenko: Ukraina loob ELis Nord Stream 2 õõnestusrühma (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nord Stream 2 torude laadimine.
Nord Stream 2 torude laadimine. Foto: Maggie Newman / Handout / Reuters / Scanpix

Kiiev kavatseb luua Euroopa Liidus rühma, mille ülesanne on peatada Nord Stream 2 ehitamine, samuti peetakse Saksamaaga läbirääkimisi rahvusvahelise konsortsiumi loomise üle Ukraina gaasisüsteemi haldamiseks, ütles Ukraina president Petro Porošenko.

«Nord Stream 2 on täielikult poliitiline projekt, mis on suunatud Ukraina vastu, sel puudub igasugune majanduslik sisu, kuid üritab kaaperdada kolm miljardit Ukraina eelarvest. Sellegipoolest olen veendunud, et ühiste jõududega õnnestub meil see peatada. Just seepärast loome praegu ELis rühma, mis peab Nord Stream 2 peatama,» kirjutas Porošenko portaalis «Medium».

«Seetõttu peame Saksamaaga innukalt läbirääkimisi. Kutsume neid üles looma rahvusvahelist konsortsiumit Ukraina gaasisüsteemi haldamiseks,» lisas Ukraina riigipea.

Seejuures rõhutas ta, et Saksa osaluse tingimuseks oleks Nord Stream 2 projekti peatamine.

«Rääkigem sellest, et meie partnerid USAst on samuti otsustavalt meelestatud ja USA sanktsioonide vastu ei astu keegi,» kirjutas Porošenko.

Nord Stream 2 hakkab toimetama maagaasi Venemaalt Kesk-Euroopasse. Gaasijuhtme pikkus on 1230 kilomeetrit ja see jookseb piki 2012. aastal valminud esimese Nord Streami gaasitoru trassi.

Gaasitorude võimsus on 55 miljardit kuupmeetrit maagaasi aastas. Kui kõik load kätte saadakse, algab gaasitrassi merepõhja paigutamine juba sel aastal ja juhe peaks kasutusvalmis olema 2020. aasta algul.

Mitu Euroopa Liidu liikmesriiki ja Euroopa Komisjon on seisukohal, et Nord Stream 2 pole kooskõlas Euroopa energialiidu eesmärkidega ega aita mitmekesistada tarneallikaid.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles