USA senat keelas F-35 hävitajate müügi Türgile (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35B hävitaja.
F-35B hävitaja. Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images/Scanpix

USA senat võttis vastu seaduse, mille kohaselt keelatakse Türgile hävitajate F-35 müük, kui Ankara ei loobu S-400 raketisüsteemide ostmisest Venemaalt.

Eile õhtul senatis häältega 85:10 vastu võetud seadus sisaldab ka sätet, mille kohaselt võidakse tõkestada president Donald Trumpi tehingud Hiinaga, mis lubaks telekommunikatsioonihiiul ZTE tegevust jätkata, hoolimata Iraani ja Põhja-Korea vastu kehtestatud sanktsioonide rikkumisest.

Türgit ja ZTE-d puudutavad sätted on osa suurest riiklikust kaitseaktist, millega antakse roheline tuli üle 700 miljardi dollari suurustele kulutustele sõjaväeliste programmide ja relvastuse tarbeks.

Esindajatekoda on võtnud vastu seadusest oma versiooni ning kahe meetme vahel tuleb leida kompromiss, mis maandub presidendi laual, kes selle siis allkirjastab või vetostab.

Nii senatis kui Kongressis on tehtud parteiülest koostööd, et takistada Ühendriikide kõige kaasaegsemate hävitajate müümist Türgile, mille suhted NATO ja Washingtoniga on pidevalt halvenenud.

Türgi on praegu F-35B programmi üks partnerriikidest ja plaanib osta umbes sada hävituslennukit.

Senati eelnõu keelaks lennukite müügi, kui Trump ei ole kinnitanud, et Türgi ei kujuta Vene relvastuse ostmise või USA kodanike kinnipidamisega NATO-le ohtu.

NATO ametnikud on korduvalt hoiatanud, et 2016. aastal Venemaaga relvaostulepingu saanud S-400 raketisüsteemid ei ole kohaldatavad NATO kaitsesüsteemidele. Türgi ei ole murelikke noote kuulda võtnud ja Vene lepinguga edasi läinud.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles