Poola kohtunikud tagakiusamisest: avalik laim ja valesüüdistused (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtureformi vastased meeleavaldajad Poznanis.
Kohtureformi vastased meeleavaldajad Poznanis. Foto: Agencja Gazeta / Reuters / Scanpix

Kolm kõrget Poola kohtunikku avasid väljaandele The Guardian riigi tasemel korraldatud tagakiusamise ja hirmutamiskampaania tagamaid.

Poola valitsuspartei Õigus ja Õiglus (PiS) on alates 2015. aastal võimule saamisest kehtestanud riigiprokuröride ja neid määrava ning edutava ameti üle range kontrolli.

Vastuoluline ülemkohtu reform, mis jõustub 3. juulil, toob kaasa veel 40 protsendi kohtunike vallandamise.

Poliitiliselt tundlike teemadega tegelevad kohtunikud ja need, kes on väljendanud vastuseisu kohtureformile, on saanud sageli ähvardusi ja isegi fabritseeritud kriminaalsüüdistusi. Paljudel juhtudel on nende osas juhtivate PiS-i poliitikute eestvedamisel algatatud korruptsiooni- või vihakampaaniad.

«Minust sai riigivaenlane,» lausus Krakówi ringkonnakohtu kohtunik Waldemar Żurek, kes töötas riiklikus justiitsnõukogus, kuni eelmisel aasta valitsus organi töö üle võttis.

Selle järel hakkas Żurek saama oma töötelefonile sadu ahistavaid ja ähvardavaid kõnesid, mille tingisid valitsusmeelses meedias avaldatud valesüüdistused. Lisaks võeti laimukampaaniaga sihikule tema pereliikmed.

Kui riigiprokurörid alustasid juurdlust selle osas, miks Żureki auto rehv kahtlastel asjaoludel lõhkes, ei olnud prokurörid kuigi huvitatud juhtumi uurimisest, vaid palusid Żurekil anda enda kohta võimalikult palju isiklikku informatsiooni, muuseas mitme aasta telefonivestluste logisid.

«Kõik, mida nad soovisid, oli minu kohta informatsiooni kogumine, mida saaks kasutada minu vastu – nad tahavad, et ma teaksin, et nad jälgivad kõike, mida ma teen,» sõnas Żurek, kes usub, et on nüüd riigi julgeolekuteenistuste jälgimise all.

Sarnane kogemus on Varssavi ringkonnakohtu kohtunikul Wojciech Łączewskil, kes mõistis 2015. aastal korruptsioonis süüdi PiSi poliitiku Mariusz Kamiński.

Samal aastal võitis presidendivalimised PiSi kandidaat Andrzej Duda, kes otsustas Kamińskile armu anda, hoolimata sellest, et poliitik oli mõistetud süüdi tõsiste rikkumiste eest nagu kohtuorderite võltsimine ja illegaalne jälgimine.

Kamiński määrati pärast seda Poola julgeolekuteenistuste eest vastutavaks ministriks. Kuigi ülemkohus leidis, et presidendi otsus armu anda oli ebaseaduslik, on Kamiński endiselt ametis. Nüüd ähvardab kriminaalsüüdistus hoopis Łączewskit.

«Nad üritavad mind murda ja nad võidavad. Ma olen väsinud, ma tahan elada rahus. Nende taga on kogu riigi võim ja mina olen üski,» lausus Łączewski.

Väljaandega Guardian rääkinud kohtunikud märkisid, et nende ees seisab suur dilemma: vaikida ja kaotada sõltumatus või rääkida tõtt ja seista silmitsi poliitiliste süüdistuste ja avalike rünnakutega.

«Me kõik loodame, et meid ei panda olukorda, kus me peame langetama otsuse poliitilise juhtumi osas,» lisas anonüümseks jääda soovinud Kagu-Poola kohtunik.

Kommentaarid (8)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles