Küsitlus: pooled venelased soovivad Putini võimulejäämist pärast 2024. aastat (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Foto: Aleksei Nikolski / Sputnik / Scanpix

Veidi üle poole venelastest soovivad president Vladimir Putini võimulejäämist pärast tema neljanda ametiaja lõppu 2024. aastal, selgub värskest Levada keskuse küsitlusest.

Putin, kes naudib järjepidevalt üle 80 protsendi suurust toetust, on teatanud plaanist pärast neljandat ametiaega tagasi astuda.

Selgub, et 51 protsenti küsitlusele vastanud venelastest sooviks aga Putini jätkamist riigipeana. Vastupidisel arvamusel oli vaid 27 protsenti vastanutest.

«Talle ei ole tekkimas järelkasvu, inimesed suhtuvad asja pragmaatiliselt,» märkis Levada juht Lev Gudkov väljaandele Vedemosti.

Küsitlus viidi läbi 24.-30. mail 52 Venemaa piirkonnas 1600 inimese seas.

2017. aastal korraldatud küsitluse kohaselt soovis toona kaks kolmandikku vastanutest Putini jätkamist 2018. aastal, 2012. aasta oktoobris väljendas sama meelsust vaid üks kolmandik vastanutest.

Gudkov märkis, et kuigi 2014. aasta Krimmi annekteerimise järel venelaste patriootlik toetus presidendile vähenes, hoiavad lääne sanktsioonid ja geopoliitilised pinged Putini reitinguid kõrgetena.

«Kuna Putinit nähakse konservatiivina, usutakse, et ta säilitab status quod,» lausus Gudkov.

Mõne Vene meediakanali väitel võib ettepanek pensioniiga tõsta Putini toetust kahandada. Pensioniea tõstmise vastu on algatatud juba mitmeid kampaaniaid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles