Stoltenberg: pole tagatist, et transatlantiline liit jääb püsima (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jens Stoltenberg.
Jens Stoltenberg. Foto: Reiner Zensen/PHOTOWEB/SIPA/SCANPIX

NATO peasekretär Jens Stoltenberg hoiatas, et USA ja Euroopa Liit peavad pingutama, et vältida transatlantilise suhte lagunemist.

Stoltenberg hoiatas, et USA ja Euroopa liitlaste vahelised lahkhelid ei kao niisama ja pole mingit tagatist, et transatlantiline partnerlus ja sõjaline liit jääb püsima.

NATO peasekretäri märkused on vastus Donald Trumpi ja Angela Merkeli vahel lahvatanud tülile, milles USA president ründas kantslerit immigratsiooni ja valitsuskriisi teemadel.

Stoltenberg tõdeb, et poliitilised murepilved varjutavad sidemeid, mis NATO liitlasi koos hoiavad.

«Ühendriikide ja teiste liitlaste vahel on tõsised erimeelsused teemades nagu kaubandus, kliimamuutused ja Iraani tuumalepe. Need eriarvamused on tõelised ega kao üleöö. Tegelikult ei ole kuhugi kirjutatud, et transatlantilised sidemed igavesti kestavad. See ei tähenda aga, et nende lagunemine on vältimatu. Me suudame seda säilitada ja säilitada sellega ka kõik ühised hüved,» märkis Stoltenberg.

Trump ründas eile õhtul Merkelit ja teatas, et Euroopa on muutunud pagulaslaagriks ning Saksa enda rahvas on oma juhi vastu pöördunud. USA riigipea katses nähti püüet juhtida tähelepanu kõrvale Ühendriikides lahvatanud illegaalsete immigrantide laste eraldamise skandaalile.

Varasemalt on Trump USA ja Euroopa vahele kiilu löönud Pariisi kliimaleppest ja Iraani tuumaleppest taganemisega. Lisaks ähvardab USA president alustada EL-i vastu kaubandussõda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles