ÜRO peasekretär Guterres: migratsioon on paratamatu (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär António Guterres orras Oslo lähedal Lørenskogis iga-aastasel rahuvahendajate kohtumisel.
ÜRO peasekretär António Guterres orras Oslo lähedal Lørenskogis iga-aastasel rahuvahendajate kohtumisel. Foto: Ole Berg-Rusten / AP / Scanpix

Maailma poliitilistele liidritele viimasel ajal tõsiseks katsumuseks osutunud migratsioon on nähtusena vältimatu, ütles ÜRO peasekretär António Guterres täna.

Sisseränne on kuum teema nii Euroopas kui Ameerika Ühendriikides. Viimastel päevadel on Vahemerelt päästetud migrantide vastuvõtmise pärast puhkenud tüli Lõuna-Euroopa riikide vahel. USA administratsioon on tule all illegaalsete immigrantide laste vanematest eraldamise pärast.

Riikidel on õigus oma immigratsioonipoliitikale, ütles Guterres, kuid lisas: «Eeldusel muidugi, et nad austavad migrantide inimõigusi ja et seda tehakse viisil, milles rahvusvaheline koostöö saab palju asjakohasemaks kui praegu.»

«Migratsioon on vältimatu nähtus,» rõhutas ÜRO juht Norras Oslo lähedal Lørenskogis iga-aastasel rahuvahendajate kohtumisel.

Guterres tõi näiteks oma 95-aastase ema, kelle eest Portugalis hoolitsevad ööpäev läbi migrandid.

«Ma ei ole kordagi näinud ühtki portugallast ema eest hoolitsemas. Alati on need migrandid ja mulle on selge, et migratsiooni on vaja,» sõnas ta.

«Ja kui migratsiooni on vaja, siis on parem seda korraldada, reguleerida, on parem laste sel sündida nii, et riigid teevad üksteisega koostööd ja nii et see oleks võit kõigi jaoks, eriti nii paljude migrantide jaoks, kes on praegu meeleheitlikus olukorras,» jätkas ÜRO peasekretär.

Rahvusvaheline kogukond koondub 10.–11. detsembriks Marrakechi rändekonverentsile, kus on kavas vastu võtta ülemaailmne ohutu ja reguleeritud migratsiooni kokkulepe.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles