«Facebook pidanuks olema libauudisteks valmis» (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalvõrgustike seoste ja mõjuväljade uurimisega tegeleva Graphika uurimisdirektor Camille François.
Sotsiaalvõrgustike seoste ja mõjuväljade uurimisega tegeleva Graphika uurimisdirektor Camille François. Foto: Ardi Truija

Facebook, Google ja teised suured internetiplatvormid pidanuks suutma libauudiste probleemile reageerida varem kui nad seda tegid, sest eelhoiatusi tärkavast ohust oli küllaga, ütleb küberjulgeoleku ekspert Camille François.

Intervjueerisin hiljuti Kirdekorpuse ülemat, kes ütles, et nendele ei paista libauudised enam suure probleemina. Kas teie täheldate sama?

Ma ei usu, et oleks õige öelda, et libauudised pole enam probleem. Ükskõik, mis nurga alt vaadata: osa neist ohtudest on kasvavad. Näiteks sageneb ajakirjanike ähvardamine ja leidub järjest rohkem hästi organiseeritud tegutsejaid, kes kuritarvitavad sotsiaalmeediat, et sekkuda valimistesse ja manipuleerida avalikku arvamust.

Igal juhul on esimene probleem selles, et libauudiste definitsioon on liiga lai.

Teine asi on, et see probleem tuleb ja läheb. Riigid sattuvad sihtmärgiks eri aegadel ja viisidel. Valimised on tugevalt pihta saanud, nagu näiteks Ameerika Ühendriikide omad. Mõni pääseb.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles