USA erivägede kindral hoiatas enneaegse lahkumise eest Afganistanist

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
This US Army file photo obtained May 22, 2018, shows Lt. Gen. Scott Miller(R),Commander of the Joint Special Operations Command as he praises Spc.Kevin Yang, of the Massachusetts National Guard's 151st Regional Support Group  deployed to Kuwait in support of US Army Central on April 5, 2018. 
Lieutenant General Scott Miller is set to be nominated to be the next head of US and NATO forces in Afghanistan, a military official told AFP on May 22, 2018. If confirmed by the Senate, Miller would take over from General John Nicholson, who is rotating out of his post after a two-year deployment. / AFP PHOTO / US ARMY / Whitney HUGHES / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US ARMY/WHITNEY HUGHES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
This US Army file photo obtained May 22, 2018, shows Lt. Gen. Scott Miller(R),Commander of the Joint Special Operations Command as he praises Spc.Kevin Yang, of the Massachusetts National Guard's 151st Regional Support Group deployed to Kuwait in support of US Army Central on April 5, 2018. Lieutenant General Scott Miller is set to be nominated to be the next head of US and NATO forces in Afghanistan, a military official told AFP on May 22, 2018. If confirmed by the Senate, Miller would take over from General John Nicholson, who is rotating out of his post after a two-year deployment. / AFP PHOTO / US ARMY / Whitney HUGHES / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US ARMY/WHITNEY HUGHES" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS Foto: WHITNEY HUGHES / AFP

USA-Afganistan

USA erivägede kindral, kellest saab suure tõenäosusega Afganistanis paiknevate Ühendriikide ja NATO vägede järgmine juht, hoiatas teisipäeval senaatoreid, et Washington ei tohi kiirustada vägede riigist äratoomisega.

USA erioperatsioonide ühendväejuhatust (JSOC) juhtiv kindralleitnant Scott Miller ütles senati relvateenistuste komitees, et Ühendriikide Afganistani vägede komandöriks kinnitamise korral vaatab ta üle vägede arvu Afganistanis, et hinnata, kas see on sobiv.

Mis tahes USA vägede kiire väljaviimine võib kaasa tuua sarnased tagajärjed nagu 2014. aastal Iraagis, sõnas maavägede eriüksuse Delta Force endine liige.

Kolm aastat pärast Ühendriikide vägede lahkumist Iraagist 2011. aastal varises Iraagi sõjavägi äärmusrühmituse Islamiriik (IS) pealetungiga silmitsi seistes kokku ning pühasõdalased hõivasid suure osa riigi põhja- ja lääneosast.

"Korrapäratul ja järsul väljatõmbumisel oleksid USA rahvuslikule julgeolekule negatiivsed tagajärjed," sõnas Miller. "Ma oleksin mures ISIS-e ja Al-Qaeda võime pärast ühineda ja siirda välisoperatsioone - esiteks, sest ma tean, et nad tahavad seda, ja teiseks, ma tean, et nad otsivad pidevalt seda võimalust."

Senaator Jack Reedi sõnul jätkab islamiliikumine Taliban kõrge profiiliga rünnakute korraldamist hoolimata USA vägede arvu suurendamisest Afganistanis ning Afganistani vägede väljaõppe- ja nõustamisprogrammide laiendamisest.

"Ma mõistan, et meie peaeesmärk Afganistanis on tagada, et terroristid ei saa kasutada Afganistani enam kunagi turvapaigana Ühendriikide või teiste rahvusvahelise kogukonna liikmete ähvardamiseks," sõnas Miller. "Ma usun, et sõjaline surve on vajalik poliitiliseks leppimiseks tingimuste loomiseks, mistõttu me abistame afgaane sõjalise võime loomisel, et nad suudaksid paremini hakkama saada terroristidele turvapaiga keelamisel."

Erivägede kindral ütles, et selle eesmärgi saavutamisel ning rünnakute ärahoidmises USA vastu on tehtud edusamme. "Ma olen näinud oma silmaga Afganistanist lähtuvaid terroriohte ja tean, mis on kaalul," sõnas ta.

Milleri kandidatuur ei tohiks kohata senatis vastuseisu ning heakskiitmise korral vahetab ta Ühendriikide ja NATO vägede komandöri kohal Afganistanis välja kindral John Nicholsoni, kes on teeninud ametikohal kaks aastat.

Afganistanis paikneb umbes 15 000-pealine NATO ja selle partnerriikide väekontingent, mille ülesanne on toetada ja koolitada missiooni Resolute Support raames Afganistani julgeolekujõude, kelle kanda on julgeoleku tagamine riigis.

USA president Donald Trump avalikustas mullu augustis uue Afganistani-strateegia, mis hõlmab Ühendriikide vägede suurendamist riigis paarituhande võrra, survet Pakistanile Afganistanis tegutsevate pühasõdalaste redupaikade hävitamiseks oma territooriumil ning sõjaväele õhurünnakute korraldamiseks vabamate käte andmist.

USA soovib NATO liitlastelt sõjaväeinstruktorite arvu suurendamist Afganistanis, mis võimaldaks osal Ühendriikide vägedest keskenduda senisest rohkem Afganistani vägede toetamisele võitluses Talibaniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles