Barnier: Iiri piiri küsimuses on jätkuvalt tõsised erimeelsused

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Suurbritannia lahkumiskõnelustel Michel Barnier rääkimas ajakirjanikega 19. juunil Viinis.
Euroopa Liidu pealäbirääkija Suurbritannia lahkumiskõnelustel Michel Barnier rääkimas ajakirjanikega 19. juunil Viinis. Foto: Reuters/ScanPix

Brüssel ja London teinud Suurbritannia lahkumiskõnelustel edusamme tehnilistes küsimustes, kuid Põhja-Iirimaa teemal on poolte vahel pärast viimast enne Euroopa Ülemkogu peetud läbirääkimisvooru jätkuvalt tõsised erimeelsused, teatas Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnier eile.

«Tänane märgib sammu edasi neil kõnelustel - me oleme leppinud kokku mitmes lahutusküsimuses ja Ühendkuningriik on teistes tegutsema hakanud,» kirjutas Barnier Twitteris.

«Kuid me ei ole veel päral: tõsised erimeelsused on jätkuvalt olemas tagavaralahenduse küsimuses (Põhja-Iirimaa ja Iirimaa jaoks). Vajadus lisatöö järele on ilmne,» sõnas endine Euroopa Komisjoni volinik ja Prantsuse minister.

EL-i ja Briti läbirääkijad ei ole suutnud leida mõlemale poolele vastuvõetavat lahendust kõva piiri vältimiseks EL-i kuuluva Iirimaa ja Ühendkuningriigi koosseisus oleva Põhja-Iirimaa vahel pärast Suurbritannia liidust lahkumist 2019. aasta märtsis.

Brüssel on teinud ettepaneku jätta Põhja-Iirimaa EL-iga ühtsesse tolliruumi, kuniks leitakse muu lahendus piirikontrolli vältimiseks Iiri saarel. Briti peaminister Theresa May tegi juuni algul ettepaneku esialgu joondada Briti kaubandusreeglid EL-i omadega ning rakendada ajutist tollilahendust hiljemalt 2021. aasta detsembrini.

Londonis asuv Brexiti ministeerium oli oma väljaütlemistes optimistlikum, pressiesindaja teatas avalduses, et üldiselt jõudsid pooled kokkuleppele enamikus küsimustes.

EL-i ja Briti delegatsioonid pidasid teisipäeval Brüsselis kõnelusi ilma pealäbirääkijate Barnier´ ja David Daviseta.

«Me oleme edasi liikunud mõnedes lahutusküsimustes, mille puhul vajavad Euroopa firmad kindlust, nagu tollimäärad, käibemaks, Euratom ja kaubasertifikaadid,» sõnas Barnier Brüsseli ja Londoni ühisavaldusega kaasnenud avalduses.

Ühisavalduses märgitakse uusi edusamme pärast 19. märtsi, kui Suurbritannia ja EL27 jõudsid kokkuleppele suures osas lahkumislepingus.

Barnier annab järgmisel nädalal tippkohtumisele kogunevatele EL-i liidritele ülevaate Brexiti kõneluste käigust.

EL ootab lahkumislepingu lõppversiooni ja liidu ning Suurbritannia tulevikusuhteid käsitleva poliitilise deklaratsiooni heakskiitmist oktoobriks, et liikmesriikide parlamendid ja Euroopa Parlament jõuaksid selle enne järgmise aasta märtsi ratifitseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles