Ungari seadustas migrantide abistajate vangi saatmise (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Sorose tegevust takistama kutsuv Ungari valitsuse plakat.
George Sorose tegevust takistama kutsuv Ungari valitsuse plakat. Foto: Bernadett Szabo / Reuters / Scanpix

Ungari parlament võttis vastu «Stop Sorose» nime saanud eelnõu üle, millega kriminaliseeritaks migrantide aitamine.

Seadustepakett võeti vastu häältega 160–18.

«Stop Sorose» seadus muudab ebaseaduslikuks indiviidide või organisatsioonide tegevuse illegaalsete immigrantide aitamisel, eksimus võib tuua kuni ühe aasta pikkuse vanglakaristuse.

Eelnõu annab Ungari siseministrile ka võimu keelata migratsiooni toetavate mittetulundusühingute tegevus, mida hakatakse lugema riiklikuks julgeolekuriskiks.

Tegu on peaminister Viktor Orbáni katsega takistada ebaseaduslikku immigratsiooni ja süüa riigist välja filantroop George Sorose mõjud.

Ungari süüdistab Sorost Euroopasse massiimmigratsiooni mahitamises ning kodanikuühenduste toetamises, mis asüülitahtjaid ja põgenikke abistavad.

Euroopa Nõukogu tegeleb praegu eelnõu ülelugemisega ning selle hinnang peaks saabuma reedeks. Nõukogu konstitutsiooniliste küsimuste nõuandva organi Viini Komisjoni juht Gianni Buquicchio palus varem Ungaril oodata eelnõu osas hääletamisega kuni nõukogu on oma töö teinud.

Amnesty Internationali Ungari survegrupp, kes võib uute seaduste märklauaks osutuda, nimetas neid «jultunud rünnakuks inimestele, kes otsivad pelgupaika tagakiusamise eest ja inimestele, kes teevad imetlusväärset tööd nende aitamiseks».

«See on uus madalpunkt üha jõulisemaks kodanikuühiskonna mahasurumises ja me kavatseme igale selle sammule vastu seista,» ütles Amnesty.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles