Türgi saab homme USA-lt esimesed F-35 hävitajad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
F-35 varghävitaja.
F-35 varghävitaja. Foto: Peter Byrne / PA Wire/PA Images/Scanpix

Hoolimata Kongressi vastuseisust antakse homme Fort Worthis peetaval tseremoonial Türgile üle esimesed F-35B varghävitajad.

«Lockheed Martin korraldab sel neljapäeval Fort Worthis Türgile üleandmistseremoonia ja kaks lennukit toimetetakse hiljem Luke`i õhuväebaasi Arizonas,» teatas Pentagoni kõneisik kolonelleitnant Mike Andrews.

«Türgi F-35 piloodid ja mehhaanikud on juba Luke`i baasi saabunud ja alustavad peagi väljaõppega,» lisas Andrews.

Kuigi Türgi on pikalt olnud osaline F-35 programmis, soovis Kongress tõkestada Türgile varghävitajate andmise, tuues põhjuseks Ühendriikide ja Türgi vaheliste suhete halvenemise.

USA senat võttis üleeile vastu kaitseseaduse eelnõu, mille kohaselt keelatakse Türgile hävitajate F-35 müük, kui Ankara ei loobu S-400 raketisüsteemide ostmisest Venemaalt. Lisaks soovitakse, et kaitseminister James Mattis eemaldaks Türgi F-35 programmist.

Türgi on praegu F-35B programmi üks partnerriikidest ja plaanib osta umbes sada hävituslennukit.

Senati eelnõu keelaks lennukite müügi, kui president Donald Trump ei ole kinnitanud, et Türgi ei kujuta Vene relvastuse ostmise või USA kodanike kinnipidamisega NATO-le ohtu.

F-35B hävitaja.
F-35B hävitaja. Foto: Joe Giddens / PA Wire/PA Images

Ühe kaitseametniku sõnul on kaitseminister Mattis eelnõule vastu ja teinud seadusandjatega aktiivset koostööd, et presidendi lauale jõudva eelnõu sõnastust muudetaks.

Kongressi sammud on vihastanud Türgi ametnikke. «Me oleme olnud osalised selles programmis, teinud koostööd F-35 Türgis tootmisel,» teatas Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu.

«Türgi on maksnud osaluse eest õigel ajal. Ja Türgi on täitnud kõiki nõudeid ning ei saa lepet tühistada, sest me ostame S-400 (raketisüsteeme),» lisas minister.

NATO ametnikud on korduvalt hoiatanud, et 2016. aastal Venemaaga relvaostulepingu saanud S-400 raketisüsteemid ei ole kohaldatavad NATO kaitsesüsteemidele. Türgi ei ole murelikke noote kuulda võtnud ja Vene lepinguga edasi läinud.

F-35 arendusprogrammis osaleb üheksa riiki: USA, Türgi, Suurbritannia, Itaalia, Holland, Kanada, Austraalia, Taani ja Norra. Lisaks kuuluvad F-35 soetajate hulka ka Iisrael, Jaapan ja Lõuna-Korea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles