USA justiitsminister: me ei ole nagu natsid, sest nad ei deporteerinud juute (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA justiitsminister Jeff Sessions.
USA justiitsminister Jeff Sessions. Foto: Gerald Herbert / AP / Scanpix

USA justiitsminister Jeff Sessions väitis, et Ühendriikide poliitika laste piiril lahutamisel ei kannata võrdlust natsidega, sest viimased üritasid juute riigis hoida, mitte neid välja saata.

Vahetult pärast seda kui president Donald Trump oli kritiseerinud kantsler Angela Merkeli migratsioonipoliitikat ja esitanud valeväiteid kuritegevuse tõusu kohta Saksamaal, teatas Sessions, et USA-Mehhiko piiril asuvad laagrid migrandilaste jaoks ei ole võrreldavad natside koonduslaagritega, sest natsid üritasid hoida juute riigist lahkumast.

Tegemist on taaskord ilmse valeväitega, sest juutide deporteerimine on hästi teada.

USA poliitika illegaalsete immigrantide laste kinnistesse keskustesse paigutamise osas on saanud laialdast kriitikat. Eile avaldati helisalvestis piiriameti kinnipidamiskeskusest, kus kuuleb laste nutmist ja nende lootusetut olukorda.

Eelmisel nädalal postitas endine CIA direktor Michael Hayden Twitterisse foto Auschwitzi koonduslaagrist, lisades kommentaariks «Ka teised riigid on lapsi emadest eraldanud». Hayden selgitas hiljem, et soovis juhtida tähelepanu Trumpi administratsiooni ebainimlikule poliitikale.

Sessions vastas võrdlustele telekanalis Fox News, öeldes, et tegu on ilmse liialdusega sest Natsi-Saksamaa üritas hoida juute riigist lahkumast. Justiitsminister soovitas olla kriitikutel ratsionaalne ja läbimõeldud ning kinnitas, et võimud hoolitsevad laste eest hästi.

Lapsed McAlleni migratsioonikeskuses.
Lapsed McAlleni migratsioonikeskuses. Foto: Handout / AFP

Võimud on lubanud immigratsioonikeskustesse väheseid külastajaid, keelates kohati sissepääsu isegi rahvaesindajatele. Keskusi külastanud isikute sõnul ei ole tingimused kiita: lapsed peavad elama ülerahvastatud kinnistes ruumides ning saavad välja ainult kaheks tunniks päevas.

Casa Padre põgenikekeskus Texases.
Casa Padre põgenikekeskus Texases. Foto: LOREN ELLIOTT / AFP

Suurim alaealiste kinnipidamiskeskus asub Texases endises Walmarti kaubamajas Mehhiko piiri lähedal, kus üle 23 000 ruutmeetri suuruses keskuses hoitakse kinni 1469 10-17 aastast poissi.

USA valitsus plaanib püstitada Texase kõrbesse veel telklinnaku, kus hakataks hoidma veel sadu lapsi. Üks selliseid linnakuid asub juba Texase linnas Tornillos.

Tornillo telklinnak.
Tornillo telklinnak. Foto: Mike Blake / Reuters

ÜRO inimõigusjuht Zeid Ra´ad Al Hussein kutsus Ühendriike lõpetama sisserändajatest laste eraldamist vanematest piiril, nimetades seda tava ülekohtuseks.

«Mõte, et mõni riik lapsi niimoodi väärkohtleb, on kohutav,» ütles Zeid Genfis ÜRO inimõiguskomisjoni istungit avades.

Zeid tsiteeris Ameerika lastearstide ühingut, kelle hinnangul võrdub praktika valitsuse heakskiidetud lapseahistamisega, mis võib tekitada eluaegsete tagajärgedega korvamatut kahju.

«Kutsun Ühendriike viivitamatult lõpetama nende laste sunniviisilise lahutamise praktikat,» lausus ÜRO inimõigusjuht ja kutsus Washingtoni ratifitseerima ÜRO lasteõiguste konventsiooni. USA on ainus riik, kes ei ole konventsiooni ratifitseerinud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles