Kaitsefirma: Hiina häkkerite sihikul on kaitse- ja satelliitettevõtted

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina kaart ja arvutikood.
Hiina kaart ja arvutikood. Foto: EDGAR SU / Reuters / Scanpix

Hiina häkkerid on alustanud laiaulatuslikku küberspionaaži satelliidifirmade, telekommunikatsiooni ettevõtete ja kaitseettevõtete vastu, avaldas eile küberturvalisusega tegelev firma Symantec.

Symanteci nime kandev firma avastas küberspionaaži tegevuse jaanuaris, kuid on jälginud rühmitust nimega Thrip juba 2013. aastast alates.

Sel aastal tuvastas Symantec aga Aasias võimsa pahavara, mille eesmärk võib olla luureoperatsioonide korraldamine ja potentsiaalselt hävitavate rünnakute korraldamine.

Thripi huvi satelliitside operaatorite vastu annab märku, et selle eesmärk on enamat kui andmete vargus, märgib Symantec.

«Rünnakurühm paistab olevat eriti huvitatud ettevõtete operatiivsest küljest, nakatades arvuteid, mis jälgivad ja kontrollivad satelliite,» teatas kaitsefirma blogipostituses. «See annab meie arust märku, et Thripi motiiv ei ole pelgalt luuramine vaid ka katkestuste tekitamine.»

Symanteci andmetel paiknevad spetsiaalselt rünnakute jaoks loodud pahavara kasutavad arvutid Hiinas. Osa avastatud pahavarast on välja töötatud arvutivõrkudesse infiltreerumiseks ning sealt andmete ja salasõnade varastamiseks.

«Nad tegutsevad väga kiiresti ja neid on võimalik avastada ainult tehisintellekti abil, mis nende liikumist tuvastab,» lausus Symanteci tegevjuht Greg Clark. «Me oleme valmis koostööks vastavate võimuametitega, et sellele tõsisele ohule vastu astuda.»

Pinged USA ja Hiina vahel on küberturvalisuse küsimuste tõttu aina kasvanud. Esmaspäeval toetasid USA senaatorid eelnõu, millega tühistataks president Donald Trumpi administratsiooni leping Hiina telekommunikatsioonihiiglase ZTE päästmiseks, mida rahvasaadikute sõnul võidakse kasutada luureoperatsioonide korraldamiseks USA vastu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles