Brexiti lepe peab selguma juba selle aasta lõpuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Protestiplakat Briti Konservatiivse Partei liikmetega.
Protestiplakat Briti Konservatiivse Partei liikmetega. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Kui selle aasta jooksul Brexiti osas kokkuleppele ei jõuta, peab Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise edasi lükkama, teatas Euroopa Parlamendi Brexiti volinik Guy Verhofstadt.

Verhofstadti sõnul peab parlament alustama Brexiti kokkuleppe kava arutamist vähemalt kolm kuud enne Suurbritannia EL-ist lahkumise kuupäeva, milleks on määratud tuleva aasta 29. märts.

Küsimusele, mis on viimane tärmin leppe sõlmimiseks, vastas volinik: «Enne aasta lõppu. See on viimane tähtaeg, muidu ei jää meil aega märtsis hääletamiseks.»

Verhofstadti sõnul on ta optimistlik, et sügise jooksul lahendus leitakse, hoolimata sellest, et Suurbritannia ja EL on mitmetes võtmeküsimustes väga erinevatel seisukohtadel.

Sellegipoolest hoiatas Verhofstadt: «Üle 2018. aasta ei saa minna.»

Verhofstadt lükkas tagasi ka Briti peaministri Theresa May ettepanekud tolli ja Iirimaa piiri osas, mis on koos Euroopa Kohtu volitustega Brexiti ühtedeks peamisteks tülikohtadeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles