Jeemeni valitsusväed hõivasid Hodeida lennujaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusväed Hodeida lennujaama piirkonnas.
Jeemeni valitsusväed Hodeida lennujaama piirkonnas. Foto: STRINGER / AFP / Scanpix

Saudi Araabia koalitsiooni toetatud Jeemeni valitsusväed said täna enda täieliku kontrolli alla Hodeida linna lennujaama, mida seni kontrollisid huthi mässulised.

«Lennujaam on täielikult puhastatud, tänu Jumalale, ja on (meie) kontrolli all,» ütles Abdul Salaam al-Salehi Araabia Ühendemiraatide uudisteagentuurile WAM.

Valitsusväed alustasid 13. juunil pealetungi Hodeida sadamalinna vallutamiseks mässulistelt, kes kontrollivad seda 2014. aastast.

Must suits annab märku lahingutegevusest Hodeida lennujaama piirkonnas.
Must suits annab märku lahingutegevusest Hodeida lennujaama piirkonnas. Foto: STRINGER / AFP

Lennujaama sihtotstarbeliselt ei kasutatud, aga selles paiknes tähtis mässuliste sõjabaas. Rajatis on strateegiliselt oluline, sest asub Hodeidast vaid kaheksa kilomeetrit lõunas.

Hodeidat läbib 70 protsenti Jeemeni impordist. ÜRO pelgab, et sõjategevus hakkab oluliselt segama või peatab kaupade ja humanitaarabi voo, millest sõltuvad mitukümmend miljonit jeemenlast.

ÜRO erisaadik Martin Griffiths pidas mässuliste pealinnas Sanaas neli päeva kõnelusi, et ära hoida täiemahuline lahing Hodeida pärast, kuid ta lahkus eile ja läbimurdest ei teatanud.

Saudi koalitsiooni riigid väidavad, et Iraan smugeldab Hodeida kaudu huthidele relvi. Teheran eitab süüdistust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles