Soome ja Rootsi eksperdid soovitavad NATOga liituda (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi sõjaväelased õppustel USA relvavendadega.
Rootsi sõjaväelased õppustel USA relvavendadega. Foto: Bjorn Larsson Rosvall/TT / TT NEWS AGENCY/Scanpix

Paljud Soome ja Rootsi välispoliitika eksperdid, poliitikud, endised diplomaadid, sõjaväelased ja avaliku elu tegelased esinesid üleskutsega astuda NATOsse, edastasid ajaleht Svenska Dagbladet ja kontserni Lännen Media väljaanded.

«Koostöö on möödapääsmatu praeguses julgeolekupoliitilises olukorras, kus Venemaa on esitanud väljakutse Euroopa julgeolekukorraldusele ja kasutab poliitiliste eesmärkide saavutamiseks sõjajõudu,» seisis täna Rootsi ja Soome meedias samaaegselt ilmunud avalduses.

Selle autorite hinnangul on Venemaa rikkunud avalikult rahvusvahelist õigust ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni põhimõtteid.

«Venemaa suurendab sõjatehnika hulka ja ähvardab tuumarelvaga. Väikeriikidel tuleb otsida kaitset suuremate partnerite juurest, et neil oleks sõda ennetavat kaitsevõimet Venemaa võimaliku agressiooni vastu,» seisis avalduses, milles rõhutatakse vajadust teha koostööd NATO riikide ja iseäranis USAga.

Venemaa heidutamise parimat viisi näevad allakirjutanud Rootsi ja Soome NATOga liitumises. Nad ei ole nõus, et liikmesus NATOs muudaks tõsiselt julgeolekuolukorda ning tekitaks pingeid Põhja-Euroopas.

«Taolised väited ei arvesta olemasolevat tegelikkust. Vene retoorika rajaneb soovil maksimeerida oma sõjaline tegutsemisvabadus kõigis võimalikes olukordades. Et Rootsi ja Soome teevad NATO ja lääneriikidega selletagi innukat koostööd, Euroopa Liit on aga hakanud kaitsepoliitikat edendama, ei tekita mitteühinemispoliitika Moskva silmis usaldust. Venemaa peab Soomet ja Rootsit Lääne osaks ja tüli korral lähtub tõenäoliselt just sellest,» seisis avalduses.

«Sõjalis-strateegilisest seisukohast on Põhjamaade ja Balti riikide all olev territoorium ühtne. Kui Venemaa alustaks rünnakut mõne Põhjala riigi või Baltimaa vastu, puudutaks see vältimatult ka Soomet. Seetõttu peaks meie poliitika Venemaa suhtes olema sõda ennetav, et me hoiaksime ära konfliktide süttimise,» lisatakse pöördumises, mille kohaselt on parim viis seda tagada nii Soome ja Rootsi liitumine NATOga.

Tosina allakirjutanu seas on endised Rootsi suursaadikud Venemaal Johan Molander ja Tomas Bertelman, endine Soome suursaadik Venemaal Hannu Himanen, endine Soome suursaadik USAs Jaakko Iloniemi, Soome brigaadikindral Juha Pyykönen ja mitmed avaliku elu tegelased.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles