Makedoonia parlament ratifitseeris nimeleppe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia parlamendi liikmed õnnitlemas peaministrit Zoran Zeavit (keskel) ja välisministrit Nikola Dimitrovit (üleval) pärast seda, kui rahvaesindajad ratifitseerisid Kreekaga sõlmitud nime muutmise leppe.
Makedoonia parlamendi liikmed õnnitlemas peaministrit Zoran Zeavit (keskel) ja välisministrit Nikola Dimitrovit (üleval) pärast seda, kui rahvaesindajad ratifitseerisid Kreekaga sõlmitud nime muutmise leppe. Foto: Boris Grdanoski / AP / Scanpix

Makedoonia parlament ratifitseeris täna Kreekaga allkirjastatud ajaloolise leppe, millega riik hakkab kandma nime Põhja-Makedoonia Vabariik.

«Meil on kokkulepe, mis määratleb igaveseks meie identiteedi, meie makedoonia keele,» ütles peaminister Zoran Zaev enne hääletust rahvaesindajatele.

Kokkulepet toetas parlamendi 120 liikmest 69. Suurima opositsioonierakonna, rahvusliku VMRO-DPMNE rahvaesindajad ei osalenud hääletusel.

Edasi läheb lepe rahvahääletusele ja kui rahvas nimemuutmise heaks kiidab, tuleb valitsusel muuta põhiseadust. See on kreeklaste peanõudmine, enne nad lepet oma parlamenti ratifitseerimiseks ei saada.

VMRO-DPMNE on korduvalt öelnud, et nemad ei toeta Makedoonia põhiseadusliku nime muutmist, sest see õõnestab riigi identiteeti.

Nimekokkuleppe allkirjastasid pühapäeval kahe riigi piiril Prespa järve äärses kalurikülas Kreeka välisminister Nikos Kotzias ja Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov.

Nimevaidlusest põhjustatud takistused kõrvaldanud Skopje loodab saada juunikuisel tippkohtumisel Euroopa Liidult liitumiskõneluste kuupäeva ja juulis NATO-lt liitumiskutse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles