Ajakirjanduse andmeil kohtuvad Trump ja Putin juulis (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja tema USA ametikaaslane Donald Trump.
Venemaa president Vladimir Putin ja tema USA ametikaaslane Donald Trump. Foto: PA Wire/ PA Images / Scanpix

USA president Donald Trump ja Venemaa riigipea Vladimir Putin valmistuvad kohtuma juulis, kui Trump teeb ringreisi Euroopas, kirjutas täna Briti päevaleht The Times.

Briti valitsusallikad ütlesid Timesile, et Ameerika ametnikud üritavad saada paika kõneluste kuupäeva, mis oleks kas enne NATO tippkohtumist või pärast tippkohtumisele järgnevat Trumpi visiiti Ühendkuningriiki.

NATO tippkohtumine toimub 11.–12. juulil. Trump külastab Ühendkuningriiki päev hiljem, 13. juulil.

Tõenäoliseks kohtumispaigaks peetakse Viini, sest seal asub Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni peakorter, kirjutas leht. USA ja Venemaa on ühenduse liikmed.

Valge Maja allika sõnul pole USA ja Vene liidri kohtumise kohta esialgu võimalik teadet teha. USA sõjaväe endine komandör kinnitas, et kõnelused «on töös», aga kuupäev ja koht pole paigas.

Kõrge Lääne diplomaadist allikas ütles, et Trumpi ja Putini kohtumine enne NATO tippkohtumist põhjustaks meelehärmi ja ärevust. «See oleks äärmiselt negatiivne asi, mida teha,» lisas ta.

NATO arutab kohtumisel Venemaa agressiooni heidutamise meetmete tugevdamist. «Kõikidele tekitab toimuv segadust ning kõik kardavad alliansi tuleviku pärast,» ütles allikas lehele.

«Pole selge, kas see kohtumine toimub enne NATO- või pärast Briti-visiiti. Ilmselgelt oleks pärast meile parem,» lausus üks ametnik. «See lisab veel ühe dünaamika juba värvikale nädalale.»

Kreml kinnitas neljapäeval, et USA presidendi riikliku julgeolekunõunik John Boltoni sõidab peagi Moskvasse. «Niipalju kui meie teame, siis tõepoolest selline visiit toimub. See on kõik, mida saame öelda,» ütles Vene presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov.

Allikad Washingtonis ütlesid uudisteagentuurile Interfax, et Bolton külastab oodatavasti Moskvat tuleval nädalal, et valmistada ette Putini ja Trumpi kohtumist.

Trump ärgitas 8. juunil riike taastama Venemaaga koostöö formaadis G8. Timesi sõnul purustas Trump sellega Briti peaministri Theresa May püüdlused isoleerida Putinit veelgi rohkem Salisburys toimunud mürgitamise tõttu.

Lisaks sidus Trump NATO rahastamise Euroopa Liiduga peetava kaubandusvaidlusega ning kritiseeris eraldi Saksamaad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles