Soomes on juba asüüli taotlenud viis Venemaalt tulnud jalkafänni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome-Vene piir.
Soome-Vene piir. Foto: Wikimedia Commons

Soomele on esitanud asüülitaotluse juba viis jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal Vene viisat asendava FIFA fännidokumendiga reisinud inimest.

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) väljastas maailmameistrivõistlustele pileti ostnud fännidele isikut tõendava dokumendi, mis asendab turniiri ajal Venemaa viisat.

Teiste seas palus eelmisel reedel fännidokumenti esitades Soomes asüüli üks Helsingi Vantaa lennuväljal maandunud inimene, kes saabus kolmandast riigist tulnud lennuga.

Reedel peeti Vainikkala piiripunktis kinni ka Nigeeria kodanik, kes esitas väidetavalt Brasiilia passi, kuid piiriametnike hinnangul oli tegu võltsinguga.

Pühapäeval ületasid Vaalimaa lähistel metsas Vene-Soome piiri kolm noort Maroko meest.

Mõlema puhul kahtlustavad Soome ametnikud immigratsioonikuriteo toime panemist, nigeerlase puhul uuritakse ka võltsimiskahtlust.

Kõik FIFA väljastatud dokumentidega saabunud on palunud Soomest asüüli.

«Turniir on alanud meile üsna toimekalt,» kirjeldas Kagu-Soome piirivalves töötav Ville Mihl Soome rahvusringhäälingule YLE-le. «On suur tõenäosus, et fännidokumenti võidakse kuritarvitada. Seda oli oodata ja me oleme selleks valmis.»

Marko Saareks Soome piirivalvest lisas, et nad olid oodanud asüülitaotluste arvu kasvu turniiri lõpupoole, mitte juba alguses.

Ta lisas aga, et mullu Venemaal peetud FIFA konföderatsiooni karikaturniiri, kus oli kasutusel sarnane viisasüsteem, ei kasutatud Soome piiri äärde jõudmiseks ja asüüli palumiseks.

Igal aastal ületavad Soome piiri ebaseaduslikult viis kuni kümme inimest ning riigi võimud uurivad 20–30 dokumendi võltsimise juhtumit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles