Macron: Euroopas tõstab pead rahvusluse pidalitõbi (39)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: MATHIEU PATTIER / SIPA / SCANPIX

Prantsuse president Emmanuel Macron võrdles Euroopas pead tõstvaid natsionalistlikke ja migratsioonivastaseid meeleolusid pidalitõvega.

Macron manitses neljapäeval riigi loodeosas Bretagne´ poolsaart külastades hoiduma Euroopa Liidu vastastesse meeleoludesse laskumast.

«Ütlen teile kõige karmimate sõnadega: paljud vihkavad Euroopat ja nad on teinud seda pikka aega. Nüüd näete te neid tõusmas nagu pidalitõbe kõikjal Euroopas, riikides, kus me arvasime, et nad ei ilmu enam kunagi välja,» lausus president.

Nende seas on tema sõnul sõbrad ja naabrid, kes ütlevad kõige halvimaid asju ja meie harjume sellega ära.

Macron ei öelnud, kellele ta viitas, kuid Prantsusmaa ja Itaalia on viimasel kümnel päeval pidanud sõnasõda Rooma keeldumise tõttu võtta vastu Vahemerel üle 600 migrandi päästnud abilaeva. Prantsuse vabaühenduse SOS Mediterranee abilaeva Aquarius lubas enda sadamasse lõpuks Hispaania.

Itaalia paremäärmuslikku Põhjaliigasse kuuluv siseminister Matteo Salvini, kes ei lubanud Aquariusel Itaalias randuda, andis Prantsuse presidendile vastulöögi.

«Kõigile oleks parem, kui Macron lõpetaks solvamise ja praktiseeriks seda heldust, mis ta suu täidab, konkreetselt tuhandete immigrantide võõrustamisega, mida Itaalia on viimastel aastatel teinud, » vahendas Itaalia pressiagentuur AGI Salvini sõnu Terni linnas.

«Me võime olla pidalitõve populistid, kuid ma võtan õppust neist, kes avavad oma sadamaid. Võtke tuhandeid migrante vastu ja siis võime uuesti rääkida,» sõnas ta.

Macron mõistis hukka taas tärkava rahvusluse ja suletud piirid, mille poole mõned püüdlevad ja kordas, et Euroopa ei saa kõiki vastu võtta.

Prantsuse presidendi sõnul on tema valitsuse positsioon – hoogustada majandusmigrantide väljasaatmist samal ajal põgenike elutingimusi parandades – alati kõige keerulisem, sest keegi pole rahul, kuid see on palju vastutustundlikum, kui inimeste hirmudel mängimine.

«Ma tahan, et Prantsusmaa ja selle rahvuslik sidusus jääksid terviklikuks,» lausus ta vastuseks oma vasakpoolsetele kriitikutele, kelle sõnul peaks Prantsusmaa oma ühiskondlikest lõhedest hoolimata kõiki vastu võtma.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles