Migrandikriis süveneb: ka Malta keeldus laeva vastu võtmast (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lifeline.
Lifeline. Foto: Hermine Poschmann / AP / Scanpix

Itaalia teatel keeldus ka Malta oma sadamasse laskmast Hollandi lipu all sõitvat abilaeva Lifeline rohkem kui 200 Vahemerelt päästetud inimesega pardal.

Hiljuti ise samasugust abilaeva vastu võtmast keeldunud Itaalia süüdistab nüüd Maltat ebainimlikkuses. Saareriiki kritiseeriva postituse tegi Itaalia siseminister Danilo Toninelli oma kontol Facebookis. «Euroopa peab sekkuma, et hüvitada Malta ebainimlikkus,» teatas Toninelli.

Itaalia siseminister Matteo Salvini on soovitanud, et Lifeline võiks toimetada päästetud migrandid Hollandisse, vastavalt lipule, mille all alus seilab.

Malta valitsuse esindaja kohaselt pole Lifeline nende vastutusel, sest esimesed merepäästesammud tegi antud juhul Liibüa ning abilaeva meeskond eiras Liibüa võimude juhtnööre. Ja kui Toninelli väitis, et alus oli Malta vastutusel olevates vetes, siis Malta võimude kohaselt pole nemad sellelt laevalt üldse mingit hädasignaali saanud.

Lifeline’il on praegu 234 päästetut. Nende seas on 14 naist ja neli väikest last.

Malta siseministri Michael Farrugia sõnul peaks tema Itaalia kolleeg Toninelli jääma faktide juurde.

Lifeline’il on praegu 234 päästetut. Nende seas on 14 naist ja neli väikest last.

Hiljuti kuulis samasuguseid süüdistusi ebainimlikkuses Itaalia ise. Siis teatas näiteks Prantsusmaa, et Itaalia on küüniline ja vastutustundetu, sest ei lase abilaev Aquariusel oma sadamais päästetud aafrika migrante maha panna. Ka Malta keeldus neid vastu võtmast.

Gibraltari lipu all sõitev Aquarius 600 päästetuga pardal sai lõpuks pakkumise Hispaanialt, kes kutsus nad oma Valencia sadamasse. Laevalolijatele tähendas see veel mitu päeva kestnud teekonda mööda tormist Vahemerd.

Alates 2014. aastast pole Malta suurtes hulkades merelt päästetud migrante vastu võtnud. Itaaliasse on aga alates samast aastast toimetatud 650 000 Liibüa rannikult teele asunud migranti.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles