Võrdõiguslikkus: Soome juuksurid peavad teenindama nii mehi kui naisi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Savostyanov Sergei / TASS / Scanpix

Viimastel aastatel on üle Soome tekkinud habemeajamisärisid, kus lisaks parra trimmimisele pakutakse meestele ka võimalust saada 10-15 euro eest juuksed lõigatud. Soodsad lõikused tõmbavad ligi ka naisi, kes tahaksid samuti juukseid lõigata.

Mõned habemeajajad on aga keeldunud naiste juukseid lõikamast, öeldes, et nad lõikavad vaid meeste juukseid. Miko Lempinen Soome võrdõiguslikkuse voliniku ametist ütleb, et see on ebaseaduslik.

«Habemeajajateenuse naistele osutamisest keeldumine on diskrimineerimine. Naistel on õigus saada teenindatud habemeajaja juures,» sõnas Lempinen, lisades, et habemeaja, kes kõiki kliente vastu ei võta, võib sattuda kohtusse ja saada trahvi.

Vastavalt võrdõiguslikkuse seadusele ei tohi juuksurid oma kliente soo või mingi muu kriteeriumi alusel valida. Samuti peavad hinnad kehtima vastavalt teenustele. Kui aeg, vahendid ja vajaminevad oskused naiste juukseotsade lõikamiseks on samad, mis kulub meeste soengutele, peab ka hind sama olema.

Lempineni sõnul tähendab see ka ühtlasi, et ilusalongid ei tohi minema saata meessoost kliente.

Sestap ei tohi juuksurid üldse oma teenuseid meeste ja naiste kategooriatesse liigitada. Lempineni sõnul tähendab see ka ühtlasi, et ilusalongid ei tohi minema saata meessoost kliente.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles