Itaalia valitsus käskis päästelaevadel Liibüa võimudelt abi otsida (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetud migrandid. Pilt on illustratiivne.
Päästetud migrandid. Pilt on illustratiivne. Foto: HERMINE POSCHMANN / AFP / SCANPIX

Itaalia valitsus käskis eile Liibüa rannikuvetes tegutsevatel välismaiste valitsusväliste abiorganisatsioonide päästelaevadel vajaduse korral abi otsida Liibüa võimudelt.

Kohaliku meedia andmetel saatis Itaalia piirivalve vastavasisulise sõnumi kõigile Vahemerel tegutsevatele omaalgatuslikele päästelaevadele.

«Liibüa rannikuvetes tegutsevatel kaptenitel tuleb vajaduse korral pöörduda Liibüa piirivalve ja Tripoli keskuse poole,» öeldi teadaandes.

Muutus esindab Itaalia uue valitsuse poliitilist suunda. Itaalial on siiani olnud suur roll ebaseaduslike sisserändajate merelt äratoomise koordineerimisel.

Itaalia siseminister Matteo Salvini väljendas reedel avaldatud usutluses kahtlust, kas migratsiooni asjus ja paljudest teistes küsimustes sügavalt lõhenenud Euroopa Liit elab üle järgmise aasta sündmused.

Saksa kantsler Angela Merkel, kes on sattunud migratsiooni küsimuses siseriikliku surve alla, püüab saavutada kokkulepet, et Itaalia ja teised rände rinderiigid võtaksid tagasi Saksamaale jõudnud asüülitaotlejad, kes on esmalt juba seal registreeritud.

Täna toimuval Euroopa Liidu riikide mitteametlikul rändetippkohtumisel osalemisest on teavitanud 16 riigi liidrit, teatas Euroopa Komisjoni pressiesindaja reedel. Euroopa allikate sõnul on kohtumisega seotud ka rinderiigid Itaalia ja Kreeka ning EL-i praegune eesistujariik Belgia ja järgmine eesistuja Austria.

Ungari, Poola, Tšehhi ja Slovakkia teatasid neljapäeval, et nemad istungil ei osale.

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles eile, et toetab finantssanktsioonide kehtestamist nende Euroopa Liidu riikide vastu, kes keelduvad migrante vastu võtmast.

Salvini lubas neljapäeval, et Rooma ei lase ennast Brüsselis peetaval erakorralisel rändetippkohtumisel kamandada.

Ungari parlament võttis kolmapäeval vastu seaduste paketi, mille eesmärk on karistada vabaühendusi, kes aitavad migrante. Valitsuse sõnul on seadused mõeldud inimeste vastu, kes aitavad migrantidel teenimatult põgenikustaatust saada.

Saksa siseminister Horst Seehofer lubas homsest hakata migrante piirilt tagasi saatma, kui kantsler Angela Merkel ei leia juuliks Euroopa Liidu tasandil lahendust rändevoole, kantsler aga lükkas ultimaatumi tagasi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles