Türgis algasid erakorralised üld- ja presidendivalimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peamise opositsioonikandidaadi Muharrem Ince toetajad.
Peamise opositsioonikandidaadi Muharrem Ince toetajad. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Scanpix

Türgis algasid täna üld- ja presidendivalimised, mis kas tugevdavad president Recep Tayyip Erdoğani võimu või ohjeldavad tema poliitilisi ambitsioone.

Valimised viivad lõpule ülemineku uuele presidentaalsele süsteemile, mis kiideti heaks eelmise aasta vastuolulisel referendumil.

64-aastane Erdoğan taotleb tagasivalimisi veel viieks aastaks oluliselt suurenenud võimuga, riigipea sõnul toob uus süsteem riigile pärast 2016. aasta riigipöördekatset rikkuse ja stabiilsuse. Presidendi Õigluse ja Arengu Partei (AKP) loodab säilitada valimiste järel parlamendis enamuse.

Alates 2003. aastast võimul olnud Erdoğan on aga seekord silmitsi jõulisema ja ühtsema opositsiooniga, mis on lubanud viia riigi tagasi parlamentaarse demokraatia juurde.

Presidendivalimistel on Erdoğanil viis vastaskandidaati. Kuigi Erdoğani peetakse soosikuks, peab ta võidu saavutamiseks koguma üle 50 protsendi häältest. Kui seda lävepakku ei ületata, toimub 8. juunil kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel teine valimisvoor.

Erdoğani peamine vastane on 54-aastane Muharrem Ince, keda toetab peamine opositsioonierakond Vabariiklik Rahvapartei (CHP).

Parlamendivalimistel valitakse 600 saadikut ehk 50 rohkem kui senises koosseisus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles