Riigimeedia: Türgi valimisi juhib Erdoğan (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Türgi presidendivalimistel juhib osaliste tulemuste kohaselt praegune riigipea Recep Tayyip Erdoğan, vahendas pühapäeval riigimeedia.

Pärast 93 protsendi valimissedelite lugemist on Erdoğani poolt antud pisut alla 53 protsenti häältest. Tema lähim rivaal, Muharrem Ince ilmalikust Vabariiklikust Rahvaparteist (CHP), on senistel andmetel saanud pisut üle 30 protsendi häältest, teatas uudisteagentuur Anadolu.

Hetkel on pea kaheksa protsendiga kolmas Selahattin Demirtaş kurdimeelsest Rahvademokraatlikust Parteist (HDP). Neljas on üle seitsme protsendiga Meral Akşener rahvuslikust Iyi parteist.

Ince vaidlustas Anadolu andmed ja süüdistas agentuuri valimistulemuste «manipuleerimises». Tema sõnul on seni loetud 37 protsenti hääletussedelitest.

Erdoğan vajab võiduks esimeses voorus üle 50 protsendi häältest. Kui Erdoğanil ei õnnestu seda lävepakku ületada, toimub 8. juulil kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel teine valimisvoor.

Türgi kodanikud hääletavad ennetähtaegsetel valimistel esimest korda üheaegselt nii presidenti kui parlamenti.

Ligi 88 protsenti parlamendivalimistel antud häältest näitasid samuti Erdoğani Õigluse ja Arengu partei (AKP) ja selle liitlase Rahvusliikumise Partei (MHP) edumaad.

AKP-d ja MHP-d ühendav Rahvaliit on senistel andemetel pälvinud 54,4 protsenti häältest. Opositsioonikoalitsioon Riiklik Liit on pälvinud 33,7 protsenti häältest.

HDP on kogunud loetud häältest 10,7 protsenti ning on ületamas valimiskünnist. Kui erakond saab parlamenti, siis võib see ohustada AKP enamust parlamendis. See tähendaks, et AKP vajab koalitsioonipartnerit ning ei saa üksi parlamendis eelnõusid heaks kiita.

Istanbulis koos oma väimehe ja energeetikaministri Berat Albayrakiga hääletamas käinud presidendi sõnul loodab ta kõrget valimisosalust, mis näitaks "Türgi demokraatia küpsust".

CHP teatas rikkumistest riigi kaguprovintsis Şanlıurfas, kuid Erdoğani sõnul mingeid suuri probleeme valimistel ei esinenud.

«Ma kaitsen teie õigusi. Ma soovin üksnes õiglast konkurentsi,» märkis Ince pärast valimisjaoskondade sulgemist.

Valimised viivad lõpule ülemineku uuele presidentaalsele süsteemile, mis kiideti heaks eelmise aasta vastuolulisel referendumil.

64-aastane Erdoğan taotleb tagasivalimisi veel viieks aastaks oluliselt suurenenud võimuga, riigipea sõnul toob uus süsteem riigile pärast 2016. aasta riigipöördekatset rikkuse ja stabiilsuse.

Alates 2003. aastast võimul olnud Erdoğan on aga seekord silmitsi jõulisema ja ühtsema opositsiooniga, mis on lubanud viia riigi tagasi parlamentaarse demokraatia juurde. Ning ka riigi majandus on viimasel ajal kiratsemas.

Parlamendivalimistel valitakse 600 saadikut ehk 50 rohkem kui senises koosseisus.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles