ELi riigid loovad kriisideks mõeldud sõjalise üksuse (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emmanuel Macron ja Florence Parly külastusel relvajõudude juurde.
Emmanuel Macron ja Florence Parly külastusel relvajõudude juurde. Foto: POOL / Reuters / SCANPIX

Üheksa Euroopa Liidu riiki allkirjastavad täna ühiste kavatsuste protokolli, mille alusel tahetakse luua kriisidele kiireks reageerimiseks mõeldud sõjalist üksust, ütles Prantsuse kaitseminister.

Dokumendile panevad Luksemburgis allkirja Belgia, Eesti, Hispaania, Holland, Prantsusmaa, Portugal, Saksamaa, Suurbritannia ja Taani, ütles Florence Parly päevalehele Le Figaro.

Algatus hõlmab ühist planeerimist kriisideks, mis võivad potentsiaalselt ähvardada Euroopa julgeolekut, teatas ministrile lähedalasuv allikas. Kõnealuste kriiside seas on muu hulgas loodusõnnetused või kodanike evakueerimine.

Üksus hakkab seisma eraldi ELi muust kaitsekoostööst, mis tähendab, et kui Suurbritannia EList lahkub, siis saab ta loodavas üksuses vabalt kaasa lüüa.

«See on selgelt algatus, mis lubab mõnede ELi-väliste riikide osalust,» lausus Parly. «Ühendkuningriik on olnud väga hakkamas, sest tahab hoida Euroopaga koostööd ka väljaspool kahepoolseid suhteid.»

ELil on neli rahvusvahelist sõjalist lahingugruppi 2007. aastast, kuid poliitilised erimeelsused on tähendanud, et neid pole kunagi kasutatud.

Pariis loodab, et väiksematele riikidele keskendudes suudab Prantsusmaa juhitud algatus tegutseda otsustavamalt.

Algatuse vastu on huvi tundnud ka Itaalia. Riigi uus valitsus kaalub liitumise võimalust, kuid pole otsust langetanud, lausus Parly.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles