Pentagon loob kahte sõjaväebaasi ajutised põgenikelaagrid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tornillo põgenikelaagri ette jäetud jalatsid ja mänguasjad.
Tornillo põgenikelaagri ette jäetud jalatsid ja mänguasjad. Foto: Brendan Smialowski / AFP / Scanpix

USA kaitseministeerium valmistub ehitama kahte sõjaväebaasi ajutised laagrid kuni 20 000 saatjata alaealisele, ütles kaitseminister James Mattis eile

Pentagon rääkis algselt neljast potentsiaalsest baasist, aga Mattis andis mõista, et nüüd on baase loomisel kaks.

Ta ei täpsustanud millistesse baasidesse laagrid tulevad. Samas ütles ta, et üksikasjad on väljaselgitamisel. Muu hulgas uuritakse, kui palju inimesi sinna mahutada tuleb.

Pentagon teatas eelmisel nädalal, et teeb baasides ruumi kuni 20 000 saatjata alaealisele, kes ületasid USA piiri Mehhikoga ebaseaduslikult. Eile polnud selge, kas sõjavägi hakkab majutama ainult lapsi või võetakse vastu ka pered.

Mattise sõnul on sõjavägi majutanud inimesi varemgi. Ta tõi esile oma riigist põgenenud vietnamlased ning looduskatastroofide tõttu peavarju vajanud ameeriklased.

«Peame logistikafunktsiooni täitmist täiesti asjakohaseks,» lisas Mattis.

Ajutise majutamise taotluse esitas tervise- ja sotsiaalteenuste ministeerium (HHS) ning kaitseministeerium kiitis taotluse heaks.

HHS vaatas üle rajatised neljas sõjaväebaasis: Arkansas' osariigis asuvas Little Rocki õhuväebaasis ning Texase osariigis asuvas Dyessi õhuväebaasis, Goodfellow' õhuväebaasis ja Fort Blissis.

Pentagon rõhutab, et nemad varjupaiku haldama ei hakka. Seda teeb HHS.

Pentagon kirjutas kongressile saadetud memos, mis jõudis uudisteagentuuri Associated Press valdusesse, et kaitseministeeriumil paluti saada rajatised valmis juuliks ja võõrustada neid aasta lõpuni.

President Donald Trump.
President Donald Trump. Foto: John Locher / AP

USA president Donald Trump postitas aga eile Twitterisse sarja vihaseid sõnumeid, milles vihjas «nende inimeste» invasioonile ja kutsus üles immigrante ilma kohtuta riigist välja saatma.

«Me ei saa lubada neil inimestel oma riiki vallutada. Kui keegi tuleb sisse, peame koheselt, ilma kohtunike või kohtuasjadeta, nad tagasi saatma sinna, kust nad tulid. Meie süsteem on hea immigratsioonipoliitika ning seaduse ja korra naeruvääristamine. Enamus lapsi tuleb ilma vanemateta,» kirjutas Trump.

President lisas, et USA migratsioonipoliitika on saanud terves maailmas naerualuseks ning on väga ebaaus näha inimesi, kes on aastaid legaalselt immigratsioonisüsteemi läbimiseks kulutanud. «Immigratsioon peab põhinema väärtusel!» lisas Trump.

Kolmapäeval allkirjastas Trump seaduse, millega hoida mõningaid peresid piiril koos. Reedel teatas Trump, et vabariiklased võiksid immigratsiooniteema novembrikuiste vahevalimisteni maha matta.

Laupäeva õhtul teatas sisejulgeolekuministeerium, et piiril eraldatud 2500 lapsest on vanematega taas kokku viidud 522.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles