Kahe Korea suhtluses pühitakse faksimasinad tolmust puhtaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja- ja Lõuna-Korea kõrged sõjaväeametnikud.
Põhja- ja Lõuna-Korea kõrged sõjaväeametnikud. Foto: Handout / AFP / Scanpix

Korea poolsaare desarmeerimiskõneluste käigus peavad lõunakorealased aastakümneid kasutuna seisnud tehnika uuesti kasutusele võtma.

Lõuna-Korea peaministri Lee Nak-yoni sõnul on kahe Korea vahelistel kõnelustel arutatud tuhande Lõuna-Korea piiri lähedale paigutatud relvaühiku ümberpaigutamist. Enamik neist on suunatud Souli peale, kus elab 25 miljonit inimest.

Täna kohtusid kahe Korea sõjaväe esindajad demilitariseeritud tsooni lähedal Lõuna-Koreas asuvas tolli- ja immigratsioonikeskuses, et arutada piiri lähedale paigutatud relvasüsteemide äraviimist ja suhtluskanalite taastamist.

Kui kõnelused osutuvad edukaks, seatakse taas sisse ida- ja läänesuunaline suhtluskanal, mille jaoks kasutatakse telefoni ja faksimasinaid.

Läänekanal suleti 2016. aastal, mis Soul sulges Põhja-Korea raketikatsetuse järel kahe riigi ühisprojektina tegutsenud Kaesongi tööstuskompleksi.

Idakanal suleti 2011. aastal, mil Põhja-Korea pommitas Lõuna-Korea saart, tappes kaks mereväelast ja kaks tsiviilisikut. Sidekanal hävines 2013. aasta maastikupõlengus. Mõlemad sideliinid seati sisse umbes 15 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles