Video: Alžeeria on jätnud relvaähvardusel Sahara kõrbe üle 13 000 migrandi (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Sahara kõrbes.
Migrandid Sahara kõrbes. Foto: Jerome Delay / AP / Scanpix

Alžeeria on jätnud viimase 14 kuu jooksul Sahara kõrbe üle 13 000 inimese, teiste seas rasedaid naisi ja lapsi.

Agentuuri Associated Press andmeil saadetakse migrandid läbi kõrbe riigist välja ilma toidu ja veeta ja sunnitakse neid vahel ka relvaähvardusel tunde ja isegi päevi lõõskava päikese käes kõndima. Mitte kõik ei tule sellest katsumusest välja elusalt.

Associated Press usutles paarikümmet Nigerisse deporteeritut. Kõik nad olid näinud oma kaaslasi kokku varisemas teekonna ajal, mil temperatuur küünib kuni 48 kraadini Celsiuse järgi. Kaduma jäänud migrante ei ole nad enam seejärel näinud.

Õnnelikemail on korda läinud jõuda mõne tunniga lähimate küladeni teisel pool piiri Nigeris või viimasel ajal ka Malis, kuid paljud ekslevad päevi, kuni ÜRO päästerühmad nad üles leiavad.

Ent paljudele saab see retk saatuslikuks. Pea kõik usutletud ellujäänud rääkisid neist, kes Saharas kaduma jäid.

«Naised lamasid surnult, mehed... teised jäid kõrbes kadunuks, sest ei teadnud teed,» ütles teekonna lapseootel läbinud Janet Kamara.

Alžeeria on eitanud migrantide väärkohtlemist, kuid paljud Associated Pressi käsutusse jõudnud videod kõnelevad teist keelt, näidates sadu inimesi komberdamas lageda kõrbe suunas.

Massilised väljasaatmised Alžeeriast said alguse oktoobris 2017, kui Euroopa Liit suurendas survet Põhja-Aafrika riigile, et see suunaks tagasi migrandid, kes on teel põhja poole Euroopasse üle Vahemere või Hispaania enklaave ümbritsevate tarade, kirjutas AP.

EL-i pressiesindaja sõnul on blokk teadlik Alžeeria tegevusest, kuid tegemist on suveräänse riigiga, kes võib saata migrante välja, kui ta järgib rahvusvahelist õigust.

Erinevalt Nigerist ei võta Alžeeria EL-ilt raha, mis on mõeldud rändekriisiga toimetulekuks, kuigi ajavahemikus 2014-2017 saadi EL-ilt 111,3 miljonit dollarit abi.

Alžeeria ei ole esitanud mingeid andmeid oma sundväljasaatmiste kohta, kuid jala Nigerisse minevate inimeste arv on suurenenud alates sellest kui Rahvusvaheline Rändeorganisatsioon (IOM) 2017. aasta mais arvet pidama hakkas.

Kui eelmisel aastal saadeti välja 135 inimest, siis 2018. aasta aprillis 2888. Ühtekokku on IOM-i andmeil selle teekonna elusalt läbinud 11 276 meest, naist ja last.

Veel vähemalt 2500 inimest on sunnitud sarnasele retkele naaberriiki Malisse.

Alžeeria valitsus keeldus kommentaaridest. Kuid Alžeeria valitsus on varem tõrjunud väiteid inimõigusrikkumistes, nimetades süüdistusi migrantide kõrbe jätmises pahatahtlikuks kampaaniaks.

IOM-i hinnangul tuleb iga Vahemerd ületades hukkunud migrandi kohta kaks, kes on jätnud elu kõrbes, mis teeb võimalikuks ohvrite arvuks alates 2014. aastast üle 30 000.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles