Erdoğan saab viieks aastaks pea piiramatu võimu (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğani kujutis AKP peakorteri seinal.
Recep Tayyip Erdoğani kujutis AKP peakorteri seinal. Foto: Arnaud Andrieu/SIPA/Scanpix

Türgi presidendi- ja parlamendivalimistel troonisid vastavalt Recep Tayyip Erdoğan ja tema Õigluse ja Arengu Partei (AKP), presidendi suurimad toetajad paistavad aga elavat Saksamaal.

Ootuspäraselt valiti 15 aastat riiki juhtinud Erdoğan tagasi Türgi presidendiks. Sel korral on olud aga muutunud ning parlamentaarsest presidentaalseks vabariigiks muutunud Türgi riigipeal on ka täidesaatev ja seadusandlik võim.

Lisaks võib ta kuulutada välja riiklikku eriolukorda, määrata kohtunikke ja saata laiali parlamenti. Peaministri ametikoht Türgis kaotati.

Rahva 53 protsendi suuruse toetusega laiendatud volitused saanud Erdoğani võim ei ole ehk nii segamatu, kui varem arvati. Tema lähim rivaal Muharrem Ince Vabariiklikust Rahvaparteist (CHP) kogus arvestatava 31-protsendilise toetuse.

Muharrem Ince.
Muharrem Ince. Foto: UMIT BEKTAS / REUTERS

Ince tunnistas Erdoğani võitu, kuid märkis, et valimiste-eelsed tingimused olid ebaausad. Erdoğan nihutas aprillis ette teatamata valimised oodatust poolteist aastat varasemaks, jättes opositsioonile pea olematu aja oma kampaania koordineerimiseks. Ince hoiatas ka, et Türgi on astumas ohtlikku ühemehevalitsuse ajajärku.

Kuna aga ametlikud tulemused ei erinenud CHP vaatlusandmetest, märkis Ince, et peab valimiste tulemusi aktsepteerima. Kõigi teiste kandidaatide toetus jäi alla kümne protsendi.

Valimiskomisjoni andmetel oli presidendi toetusprotsent pärast 99 protsendi valimissedelite kokkulugemist 52,5, millega ta tagas endale võidu juba esimeses valimisvoorus.

Esialgsete tulemuste kohaselt oli Erdoğani toetus Saksamaa türklaste kogukonna seas tugevam kui Türgi elanike seas. Täna varahommikul võis näha Berliinis vaatepilti, kus tänavatel juubeldasid presidendi toetajad ning Kurfuerstendammil sõitsid autokolonnid, millest hüüti «Recep Erdoğan, meie juht».

Türgi juurtega Saksa parlamendisaadik Cem Özdemir kritiseeris Erdoğani toetajaid ja ütles, et viimased arengud peaksid kõiki murelikuks tegema.

Ankaras võidukõnet pidades lubas Erdoğan, et jätkab Süüria maade «vabastamist» ning märkis, et valimiste tegelik võitja on demokraatia.

Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: HANDOUT / REUTERS

Kui loetud oli 99,1 protsenti häältest, näitavad mitteametlikud andmed, et võimulolev AKP sai 42,5 protsenti häältest.

Teine on 22,7 protsendiga ilmalik CHP ning kolmas 11,6 protsendiga kurdimeelne Rahvademokraatlik Partei (HDP).

Neljandaks jääb 11,1 protsendiga AKP liitlaserakond Rahvusliku Liikumise Partei (MHP) ning viiendana ületab napilt valimiskünnise 10 protsendiga Iyi Partei.

Erdoğani õnnitles ka Venemaa president Vladimir Putin, öeldes, et see tulemus näitab Türgi liidri suurt poliitilist autoriteeti ja masside toetust.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles