Sven Sakkovi kommentaar: USA on enda loodud maailmakorda lammutama asunud (11)

Sven Sakkov
, Rahvusvahelise Kaitseuuringute Keskuse direktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui ameerikavastased Euroopas põlgasid president George W. Bushi, pidanuksid eurooplased loo autori hinnangul talle tegelikult tänulikud olema oma julgeoleku ja ühtsuse eest.
Kui ameerikavastased Euroopas põlgasid president George W. Bushi, pidanuksid eurooplased loo autori hinnangul talle tegelikult tänulikud olema oma julgeoleku ja ühtsuse eest. Foto: J. Scott Applewhite/AP/Scanpix

Aastast 1945 siiani toiminud maailmakord põhineb rahvusvahelisel õigusel, ÜRO-l ning Bretton Woods kokkulepete tagajärjel paika pandud maailma majandus-, rahandus-, ja kaubandussüsteemil.

73 viimast aastat kehtinud maailmakord on Eestile hea olnud. See lasi meil taas iseseisvuda, osa saada ELi jõukusest ja USA pakutud turvalisusest. Meie valikud lähevad tõsiselt keeruliseks, kui peame valima jõukuse (EL) ja julgeoleku (NATO, st USA) vahel.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles