Saksamaa deporteerib Osama bin Ladeni väidetava ihukaitsja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MOHSIN RAZA / REUTERS

Saksamaal peeti esmaspäeval kinni Osama bin Ladeni endine ihukaitsja, kes saadetakse riigist välja, teatasid ametnikud.

Islamistide liidri endine väidetav ihukaitsja Sami A. (41) on elanud Saksamaal umbes 20 aastat, kuid avalik vastuseis tema Saksamaal viibimise suhtes on viimasel ajal kasvanud.

Mees on varem edukalt vaidlustanud enda deporteerimise, väites, et teda ähvardab kodumaal piinamisoht.

Saksa föderaalne migratsiooniamet otsustas esmaspäeval tühistada varasemad mehe suhtes langetatud otsused, millega tal lubati riiki jääda. Mehe deporteerimist nõudis valjuhäälselt ka Saksa siseminister Horst Seehofer.

Sami A. kinnipidamist on kinnitanud ka Saksamaa lääneosas asuva Bochumi linna võimud. Tuneeslane saabus Saksamaale 1997. aastal. Ta on pidanud külastama Bochumi politseijaoskonda igapäevaselt, kuigi talle pole kunagi süüdistust esitatud.

Mees ise eitab, et oli äärmusrühmituse Al-Qaeda endise liidri ihukaitsja, kuid 2015. aasta Münsteri terroriprotsessil sõnasid kohtunikud, et Sami A. sai 1999.-2000. aastal väljaõppe Afganistanis ja kuulus Osama bin Ladeni ihukaitsjate meeskonda.

Sami A. deporteerimist võimaldab eelmisel kuul langetatud kohtuotsus Tuneesia Bardo muuseumi 2015. aasta terroriakti kaasuses, mille järgi ei ähvardanud antud juhtumi kahtlusalust Tuneesias surmanuhtlus, kuna selle jõustamisele kehtib alates 1991. aastast moratoorium.

Samil on naine ja lapsed, kes on Saksa kodanikud.

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda liider Ayman al-Zawahiri kutsus alles maikuus avaldatud videopöördumises kõiki moslemeid üles džihaadile Ühendriikide vastu seoses USA saatkonna Jeruusalemma kolimisega.

"Tel Aviv kuulub samuti moslemitele," oli viieminutilise video pealkirjaks.

Al-Zawahiri sarjas ühtlasi Palestiina omavalitsust, keda süüdistas muu hulgas Palestiina mahamüümises ja USA presidenti Donald Trumpi, kes on paljastanud kaasaegse ristisõja tõelise näo.

Al-Zawahiri sõnul kuulutas juba Osama Bin Laden USA moslemite peamiseks vaenlaseks ning rahu ja turvalisus ei saabu enne, kui kõik uskmatud on Muhamedile kuuluvatelt maadelt välja aetud.

Al-Zawahiri pahameelest said oma jao ka kõik islamiriigid, mis astudes maailmaorganisatsiooni, pidades kõnelusi Iisraeliga ja täites ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone šariaadiseaduse asemel, on terroristi hinnangul täielikult ebaõnnestunud moslemite huvide kaitsmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles