USA president väljendas Harley otsusega seoses imestust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Drew Angerer / AFP

USA president Donald Trump väljendas esmaspäeval imestust seoses Harley-Davidsoni otsusega viia tootmine osaliselt riigist välja, et vältida Euroopa Liidu kehtestatud sanktsioone.

"Ma olen üllatunud, et kõikidest ettevõtetest just Harley-Davidson hakkas esimesena valget lippu lehvitama," märkis Trump.

"Ma võitlesin nende pärast tõsiselt ja nad ei pea Euroopa Liitu müümisel tariife tasuma. Maksud on Harleyle lihtsalt ettekääne - tuleb olla kannatlik," rääkis Trump.

USA mootorrattafirma Harley-Davidson teatas varem päeval, et plaanib Euroopa Liidu uute tariifide valguses osa oma tootmisest Ühendriikidest välja viia.

Euroopa Liit tõstis reedest Harley-Davidsoni mootorrataste imporditariife 25 protsendi võrra, varasemalt 6 protsendilt 31 protsendini, tõstes seeläbi nende sõidukite hinda Euroopa tarbijate jaoks umbes 2200 dollari võrra.

Ettevõtte teatel kulub tootmise mujale maailmasse viimiseks 9-18 kuud ning selle tegemiseni "kannab ettevõte nende tariifide tõsist mõju". Firma hinnangul tõstavad tariifid selle aastaseid kulusid 90-100 miljoni dollari võrra, sellest 30-45 miljonit veel tänavu.

"Rahvusvahelise tootmise kasvatamine Euroopa Liidu tariifikoorma leevendamiseks ei ole ettevõtte eelistuseks, kuid on ainus jätkusuutlik variant, et tagada Euroopa Liidu klientidele ligipääs neile mootorratastele ja säilitada äritegevus Euroopas," teatas firma.

Euroopa on Harley-Davidsoni jaoks pärast Ühendriike suuruselt teine turg. Möödunud aastal teenis ettevõte 5,6 miljardise käibe juures 521,8 miljonit eurot kasumit.

Reedest rakendusid Euroopa Liidu tariifid mitmetele USA kaupadele, vastusena president Donald Trumpi otsusele kehtestada imporditariifid liidu terasele- ja alumiiniumile. Lisaks mootorratastele on Euroopa tariifinimekirjas veel ka teised ikoonilised Ameerika tooted, muuhulgas teksapüksid ja burboon. Euroopa Komisjoni asepresidendi Jyrki Kataineni sõnul on nimekirjas olevatel toodetel "tugev ja sümboolne poliitiline mõju".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles