Malta võtab vastu 234 põgenikuga päästelaeva Lifeline (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid vabaühenduse Lifeline päästelaeva pardal.
Migrandid vabaühenduse Lifeline päästelaeva pardal. Foto: Felix Weiss / AP / Scanpix

Malta võtab vastu kolmapäevast merel olnud päästelaeva Lifeline ning Itaalia võtab endale osa laeval olevatest põgenikest, teatas Itaalia peaminister täna.

«Lõpetasin just telefonikõne (Malta) peaministri (Joseph) Muscatiga - vabaühenduse laev Lifeline maabub Maltal,» ütles Giuseppe Conte.

Laev oli Malta lähistel mitu päeva olukorras, kus ta ei saanud ei Maltalt ega Itaalialt luba maabuda. Mõlemad riigid rõhutasid, et laeva meeskond käitus sobimatult, kui ei allunud piirkonnas merepäästeoperatsioone koordineeriva Itaalia keskuse korraldustele.

Hispaania teatas eile, et ei luba randuda 230 Vahemerelt päästetud migranti kandval laeval, mille on lükanud tagasi juba Itaalia ja Malta.

Hispaania majandusarengu ministri Jose Luis Abalosi sõnul ei paku riik võimalust 230 merelt päästetud migrandiga laeval randuda, kuna Hispaania ei saa muutuda kogu Euroopa merepääste organisatsiooniks.

Saksa mittetulundusühingu Lifeline alust külastanud Saksa ametnikud kirjeldasid laeva pardal valitsevaid tingimusi kohutavatena ja märkisid, et ilma halvenedes võib alusel tekkida hädaolukord.

Abalose sõnul ei saa Hispaania kogu vastutust merelt päästetud migrantide eest enda õlule võtta. Varem Itaalia ja Malta tagasi lükatud 629 migrandiga laeva Aquarius sadamasse lubamine oli tema sõnul vahend, kuidas probleemile tähelepanu juhtida, kuid nüüd on tarvis leida poliitiline lahendus.

Eile alust külastanud Saksa roheliste riigikogu liige Manuel Sarrazin sõnas ringhäälingule DPA, et ilma halvenemise korral tekib migrante täis laevas hädaolukord.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles