Liibüa: Gaddafi on kõigi liibüalaste südames

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässuline Banghazis.
Liibüa mässuline Banghazis. Foto: SCANPIX

Liibüa valitsus pakkus mässulistele ja NATO-le uut vaherahu, kuid mitte diktaator Muammar Gaddafi lahkumist.

«Oleme palunud ÜRO-l ja Aafrika Liidul määrata kuupäev ja kindel aeg relvarahuks, saatmaks rahvusvahelised vaatlejad ja võtmaks kasutusele vajalikud meetmed,» teatas peaminister Baghdadi al-Mahmudi, vahendab AFP.

Aafrika liidrid kutsusid eile samuti NATOt üles lõpetama õhurünnakuid ning leidma poliitilist lahendust. Kuid NATO teatas, et jätkab õhurünnakuid Liibüale, kuni Gaddafi väed jätkavad tsiviilisikute ründamise.

Eile hilisõhtul oli Tripoli Gaddafi residents taas õhurünnaku all ja hilisõhtul kostus viis valju plahvatust. Sõjalennukeid oli kuulda enne esimest plahvatust kell 23.30 (Eesti aja järgi 00.20) ning kohe järgnes mõneminutilise vahega veel neli plahvatust.

Mahmudi lisas, et eelmised režiimi kehtestatud relvarahud rikuti hoopis teiste poolt. Seekord tahab valitsus, et kõik pooled lõpetaksid võitlemise, eriti NATO. Mäletatavasti esimese relvarahu järel ründasid Gaddafi väed mässuliste tugipunkti Banghazit, kuigi seda eitati.

Gaddafi taandumine ei tulevat aga üldse kõne alla.

«Muammar Gaddafi on kõigi liibüalaste südames. Kui tema läheb, siis lähevad kõik,» sõnas ta. Gaddafi olevat hea tervise juures.

The Independent teatas eile, et Liibüa peaminister saatis rahvusvahelistele liidritele sõnumi, tehes ettepaneku kohese ÜRO järelvalvega relvarahu osas. Gaddafi režiim olevat valmis alustama läbirääkimisi mässulistega ja tegema uue põhiseaduse. Hispaania valitsus kinnitas, et sai sellise sõnumi.

NATO ametnik teatas aga, et NATO liikmed taolist palvet ei saanud ning et Gaddafi režiim on varemgi taolisi teadaandeid teinud ainult selleks, et jätkata rünnakuid tsiviilisikutele.

Venemaa avaldas omakorda, et oli ühenduses Mahmudiga ning on nõus asuma rahuläbirääkimiste vahendajaks.

Liibüa saadik ELi juures Hadeiba Hadi kinnitas eile, et hülgab kõigi oma töötajatega Gaddafi režiimi. «Pärast enam kui nelja kuud meie inimeste verevalamist, minu kolleegid ja mina Liibüa büroos Brüsselis peame teatama, et meie otsus on mitte jätkata režiimi esindamist,» teatas ta AFPle saadetud teadaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles