Põhja-Korea tühistas Ameerika-vastase suurürituse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika-vastane demonstratsioon Pyongyangis.
Ameerika-vastane demonstratsioon Pyongyangis. Foto: STR / AFP / Scanpix

Põhja-Korea tühistas iga-aastase Ameerika-vastase suurürituse, millega mälestati Korea sõja toimumist ja vannuti kättemaksu «vihavaenlasele».

Põhja-Koreas on aastaid peetud juunis ja juulis suurüritusi, millega mälestatakse 1950.-1953. aastal toimunud Korea sõda ja vannutakse kättemaksu vihavaenlasele Ameerika Ühendriikidele. Eelmisel aastal võttis pealinnas Pyongyangis üritustest osa 100 000 inimest.

Sel aastal otsustas Põhja-Korea ürituse aga ära jätta, pakkumata otsusele mingit selgitust. Tõenäoliselt on tegu püüdega hoida paranenud suhteid, et liikuda edasi tuumakõnelustega.

Tavaliselt kaasab üritus erinevaid USAd ründavaid hüüdlauseid ja propagandaplakateid, ühismarssi ning isegi Ameerika hävitamist kujutavaid meenemarke.

Valge Maja hävitamist kujutav propagandaplakat.
Valge Maja hävitamist kujutav propagandaplakat. Foto: STR / AFP

Põhja-Korea poliitikat jälgiva endise USA diplomaadi Mintaro Oba sõnul on ürituse ära jätmine märkimisväärne areng: «See annab mõista, et Põhja-Koreal on piisavat kindlust USAga saavutatud kokkuleppe osas ning soovivad vähemalt praegu luua kodumaal positiivsemat õhustikku ja saata välismaale konstruktiivseid signaale.»

USA presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni Singapuri tippkohtumise järel alanud pingelõdvenduse üks põhjuseid võib olla Ühendriikide teade lõpetada Lõuna-Koreaga suured sõjaväeõppused, mis on Pyongyangi pikalt ärritanud.

Kuigi mõlemad pooled on lubanud pühenduda Korea poolsaare tuumavabaks muutmisele, on programmi tingimused endiselt lahtised. Selgust ei toonud ka USA välisministri Mike Pompeo eilne usutlus, milles esidiplomaat märkis, et ei pane tuumadesarmeerimise saavutamisele kindlat kuupäeva.

«Ma ei kavatse seada ajapiiranguid. Võtab see kaks kuud, kuus kuud – võtsime enda peale kohustused liikuda edasi kiirel sammul, et tagada kahe riigijuhi kokkulepete elluviimine,» ütles diplomaat teleusutluses.

Pompeo sõnul mõtestab ta pidevalt ümber läbirääkimiste tulemusi, et otsustada, kas nendega tasub jätkata.

«Loodetavasti edasiliikumine jätkub,» märkis Pompeo.

Päev pärast Singapuri tippkohtumist teatas Pompeo, et Valge Maja loodab Põhja-Korea suuremahulist desarmeerimist Trumpi praeguse ametiaja lõpuks 2021. aasta 20. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles