Venemaa tahab muuta Krimmi esmase liitmise päeva riigipühaks (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Aksjonov Krimmis rahvusliku ühtsuse päeval.
Sergei Aksjonov Krimmis rahvusliku ühtsuse päeval. Foto: Aleksei Pavlišak/TASS/Scanpix

Venemaa seadusandjad soovivad muuta Krimmi esmase liitmise Vene keisririigi koosseisu 18. sajandil riigipühaks.

Vene föderatsiooninõukogu esinaise Valentina Matvienko ettepanekut kuulutada 19. aprill rahvuspühaks toetasid kümned rahvasaadikud. Ettepaneku kohaselt tähistataks sel päeval mitte ainult Krimmi vaid ka Tamani ja Kubani jõe piirkonna liitmist Venemaa koosseisu.

Dokumendis seisab, et tänapäevane referendum taasühendada Krimm Venemaaga märgib Vene-Krimmi piirkonna loogilist ajaloolist järgnevust.

«Ma olen kindel, et see saab sel aastal heakskiidu,» märkis Matvienko.

Poolsaare de facto liider Sergei Aksjonov teatas, et toetab eelnõud ja peab Krimmi annekteerimist rahvusliku ajaloo võtmetähtsusega sündmuseks.

Krimm liikus esmalt Venemaa koosseisu 1774. aastal pärast Vene-Türgi sõda sõlmitud rahulepinguga. Nõukogude Liidu peasekretär Nikita Hruštšov «kinkis» Krimmi Ukraina NSV-le 1954. aastal, et märkida Ukraina-Venemaa «liidu» 300. aastapäeva.

2014. aastal annekteeris Venemaa Krimmi Ukraina sõja käigus. Rahvusvaheline üldsus Krimmi kuulumist Venemaa koosseisu ei tunnista.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles