Makedoonia president keeldus nimeseadust allkirjastamast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia president Đorge Ivanov.
Makedoonia president Đorge Ivanov. Foto: DARKO VOJINOVIC / AP / Scanpix

Makedoonia president Đorge Ivanov teatas, et keeldub allkirjastamast seaduseelnõu, millega muudetaks riigi nimi Põhja-Makedooniaks.

Presidendikantselei teatas tänases avalduses, et Kreekaga saavutatud nimetüli kokkulepe, mille kohaselt muudetaks Makedoonia nimi ametlikult Põhja-Makedooniaks, on põhiseaduse vastane.

Makedoonia parlamendisaadikud hääletasid 20. juunil häältega 69:0 eelnõu poolt. Opositsioonipartei VMRO-DPMNE boikoteeris hääletust.

Presidendi otsus eelnõu allkirjastamisest keelduda ei tähenda, et see ei võiks siiski jõustuda. Kui parlament eelnõu ka teisel hääletusel heaks kiidab, jõustub see Ivanovi vastuseisust hoolimata.

Parlamendispiirkri Talat Xhaferi sõnul toimub uus hääletus tõenäoliselt järgmisel nädalal.

Kreeka ja Makedoonia välisministrid allkirjastasid 17. juunil kokkuleppe, millega muudetaks riigi nimi ametlikult Põhja-Makedoonia Vabariigiks.

Nimetüli Skopje ja Ateena vahel ulatub 1991. aastasse, mil Makedoonia Jugoslaaviast eraldus. Kreeka on nimekuju «Makedoonia» kasutamise vastu, sest kardab, et Makedoonia esitab sellele tuginedes territoriaalseid nõudmisi samanimelisele Kreeka põhjaosa regioonile.

Nimetüli tõttu on Kreeka tõkestanud Makedoonia tee Euroopa Liitu ja NATOsse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles