Hispaanias algas kohtuprotsess tuhandete imikute äravõtmise üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad nõuavad Madridi kohtu ees röövitud imikute osas õiglust.
Meeleavaldajad nõuavad Madridi kohtu ees röövitud imikute osas õiglust. Foto: OSCAR DEL POZO / AFP / SCANPIX

Hispaanias algas täna esimene kohtuprotsess, mille keskmes on tuhandete imikute arvatav röövimine Francisco Franco režiimi ajal.

Istungil mõistetakse kohut 85-aastase Eduardo Vela üle, kes töötas Madridis kunagises San Ramoni kliinikus. Velat süüdistatakse 1969. aastal nüüdseks 49-aastase Ines Madrigali võtmises tema emalt ja andmises naisele, kes dokumentides määrati Madrigali emaks.

Prokuratuur tahab Velale 11-aastast vangistust dokumentide võltsimise, seadusvastase adopteerimise, seadusvastase kinnipidamise ja valede sünniandmete kinnitamise eest. Vela eitas süüdistust.

Aktivistide sõnul võeti Franco 1939.-1975. aastani kestnud võimu ajal vastsündinud paljudelt režiimivastastelt, vaestelt ja abieluväliselt lapse saanud paaridelt.

Emadele öeldi, et nende lapsed olid mõni tund pärast sünnitust surnud ja haigla oli nad juba matnud. Tegelikkuses anti või müüdi imikud teistele perekondadele, ütlevad süüdistajad.

Laste äravõtmise protsess hõlmas väidetavalt suurt arstide, õdede, nunnade ja preestrite võrgustikku ning jäi kestma ka pärast Franco surma 1975. aastal. Praktika lõppes 1987. aastal uue adopteerimisseaduse vastuvõtmisega.

Aktivistide sõnul võeti emadelt kümneid tuhandeid imikuid. Kokku on esitatud umbes 2000 vastavat kaebust, millest senini pole ükski kohtusse jõudnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles