Heasoovlik restauraator ebaõnnestus Püha Jüri kuju taastamisel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
16. sajandist pärit Püha Jüri kujutis pärast restaureerimist ja enne seda.
16. sajandist pärit Püha Jüri kujutis pärast restaureerimist ja enne seda. Foto: twitter

Hispaania linna Estella linnapea Koldo Leoz on väljendanud pettumust 500 aastat vana Püha Jüri kujutise restaureerimistööde osas.

Soov värskendada 16. sajandist pärit Püha Jüri kuju, ei toonud oodatud tulemust. Teadaolevalt viis restaureerimise Miikaeli koguduse juhtide palvel läbi kohalik käsitööõpetaja ja töö tulemusena sai kuju heleroosa näo ja punase-halli raudrüü. 

Vald võttis iseseisvalt vastu otsuse restaureerimistöö tellida ja andis ülesande kohalikule käsitööõpetajale, kuigi linnapea sõnul oleks selle töö tegemiseks pidanud kaasama tõelised eksperdid.

Linnapea soovib saada selgust, miks enne tööde alustamist ei peetud nõu linnavalitsuse ega Navarre maakonna piirkondliku omavalitsusega.

Leoz on restaureeritud kuju vaatamas käinud ja ei ole tulemusega rahul, sest 16. sajandist pärit kuju taastamisel on kasutatud kipsi ja valet tüüpi värvi, mis võis kaasa tuua originaalsete värvikihtide hävimise. Kohale on kutsutud spetsialistid, kes püüavad leida võimaluse kuju esialgne välimus taastada.

Linnapea väljendas oma pettumust ka Twitteris, öeldes: «Täna ei ole Estella uudistes oma imetlusväärse ajaloolise, kunstilise, arhitektuurilise või kultuurilise pärandi tõttu» ja lisas postituse juurde pildi kohalikus ajalehes ilmunud artiklist pealkirjaga «Navarre oma «Ecce Homo»».

Nimelt restaureeriti kuus aastat tagasi Hispaanias, Borja linnas ebaõnnestunult «Ecce Homo» fresko. Seda taastamistööd on nimetatud ajaloo kõige hullemaks restaureerimiseks.

Kuue aasta eest restaureeriti ebaõnnestunult «Ecce homo» freskot.
Kuue aasta eest restaureeriti ebaõnnestunult «Ecce homo» freskot. Foto: AP /Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles