USA ülemkohus kinnitas Trumpi reisikeelu (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump.
Ameerika Ühendriikide president Donald Trump. Foto: Mandel Ngan / AFP/Scanpix

Ameerika Ühendriikide ülemkohus otsustas täna heaks kiita president Donald Trumpi reisikeelu, mis on suunatud mitmete valdavalt islamiusku elanikkonnaga riikide vastu.

Reisikeeld takistab enamike Iraani, Liibüa, Somaalia, Süüria ja Jeemeni elanike sisenemise Ameerika Ühendriikidesse.

Kriitikute sõnul oli keeld, mis kuulutati algselt välja 2017. aasta jaanuaris, suunatud moslemitest reisijate vastu, sest Iraan, Jeemen, Liibüa, Somaalia ja Süüria on moslemienamusega. Kriitikute hinnangul tahtis Trump sellega täita kampaanialubadust keelata moslemitele pääs USA-sse.

Kuigi riiki sisenemise keeld on alamastme kohtutes tunnistatud põhiseaduse vastaseks, leidis täna ülemkohtu üheksast kohtunikust viis, et keelu viimane versioon on seadusega kooskõlas. 

Peagi pärast ülemkohtu otsuse väljakuulutamist jagas president sõnumit ka oma Twitteris, kirjutades: «Ülemkohus jättis jõusse Trumpi reisikeelu. Vau»

Foto: Twitter

Trumpi administratsiooni jaoks on see võit, kuigi põgenike- ja inimõiguste eest võitlejad on keeldu tugevalt kritiseerinud.

Ameerika tsiviilvabaduste ühenduse (ACLU) Immigrantide õiguste projekti juht Omar Jadwat ütles, et ülemkohtu sellise otsuse näol on tegemist «suure läbikukkumisega».

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles