Ida-Saksa sundlapsendamiste arutelu kisub lahti vanad haavad (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sunniviisiliste lapsendamistega seotud Stasi dokumentidele kehtib juurdepääsupiirang. Pildil Stasi arhiiv Berliinis.
Sunniviisiliste lapsendamistega seotud Stasi dokumentidele kehtib juurdepääsupiirang. Pildil Stasi arhiiv Berliinis. Foto: Caro/Teich/Scanpix

Sel nädalal arutati Saksa Riigipäevas üht Saksa Demokraatliku Vabariigi ajaloo tumedamat peatükki – laste sunniviisilist lapsendamiseks määramist, et tagada nende üleskasvatamine valitsevale režiimile sobivas vaimus.

Arvatakse, et võimud lahutasid kunagisel Ida-Saksamaal tuhandeid perekondi ja seda võtet kasutas režiim kahtlaseks peetud inimeste vastu. Lapsed määrati lapsendamiseks poliitilistel motiividel ilma lapsevanemate nõusolekuta ja ilma, et lapse heaolu oleks vanemate juures ohus olnud.

Eraldamise taga oli riigi soov kindlustada laste kasvatamine sotsialistlikus vaimus ja kui lapse lihased vanemad ei olnud riigivõimu meelest selliseks kasvatustööks suutelised, anti lapsed perekondadesse, keda peeti usaldusväärsemaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles