Vene opositsioonipoliitik Ilja Ponomarjov: viimase nelja aastaga on tapetud kaheksa minu head tuttavat

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilja Ponomarjov.
Ilja Ponomarjov. Foto: Mihkel Maripuu

Venemaa opositsioonipoliitik Ilja Ponomarjov oli ainus riigiduuma liige, kellel jätkus 2014. aastal julgust hääletada Krimmi okupeerimise vastu, hääled jagunesid toona 445:1. Praegu elab Ponomarjov Kiievis eksiilis ning ütleb, et saab Venemaale naasta pärast president Vladimir Putini võimult kadumist ja kavatseb seda kindlasti ka teha.

Kuivõrd on Venemaal üldse demokraatlik opositsioon võimalik?

Teoreetiline võimalus on alati, aga küsimus on selles, kui suur on selle tõenäosus.

Kui tõsiselt rääkida, siis on Venemaa opositsioon üsna killustunud. Meil on kolm suunda demokraatlikku opositsiooni ja demokraatlikuna defineeriksin need, kes tahavad putinistlikku süsteemi lammutada ja liikuda parlamentaarse demokraatia poole. Kõigil on tuleviku suhtes erinevad vaated, aga ühine eesmärk on taastada vabad valimised ja demokraatia.

Siiski on tegu kolme eri ideoloogilise grupiga. On neoliberaalid, keda nähakse läänes käpiknukkudena, aga kes on Venemaal mõjuvõimas grupp. On ka vasakpoolsed ja natsionalistid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles