Poola näeb lõppu erimeelsustele Euroopa Liiduga (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola euroasjade minister Konrad Szymanski.
Poola euroasjade minister Konrad Szymanski. Foto: AFP / Scanpix

Poola ütles teisipäeval oma partneritele Euroopa Liidus, et erimeelsused kohtureformi osas, mis Brüsseli hinnangul õõnestavad kohtuvõimu sõltumatust, on jõudmas lõpule.

Poola euroasjade minister Konrad Szymanski ütles, et ta esitas Luxembourgis ELi välisministritele Varssavi seisukohad ning jäi kaks tundi väldanud kohtumise tulemustega rahule.

«Ma arvan, et me oleme rahuldanud ELi uudishimu kohtureformi kohta Poolas,» sõnas minister.

«Ma olen veendunud, et oleme lähedal lõpule meie erimeelsustele ELiga,» lisas Szymanski ja märkis, et kõnelustel keskenduti konkreetsetele teemadele, seda erinevalt eelmistest üldistest arvamusvahetustest Euroopa Komisjoniga.

Euroopa Komisjon käivitas detsembris Euroopa Liidu lepingu artikli 7 alusel Poola vastu menetluse, mis võib päädida riigi hääletusõiguse peatamisega. Menetlus alustati põhjusel, et ELi hinnangul on Poolas «süsteemne oht» õigusriigile.

Euroopa Komisjoni asepresident Frans Timmermans on juhtinud arutelusid Varssaviga, et leida erimeelsustele lahendus. Teisipäeval teatas ta, et mingeid edusamme pole tehtud.

Euroopa Liidu eesistuja Bulgaaria välisminister Ekaterina Zaharieva ütles, et kohtumine võimaldas Varssavi seisukohti paremini mõista ja see peaks kaasa aitama lahenduse leidmise jõupingutustele.

«Korraldatakse uus kohtumine, et vaadata üle (Poola) vastused ja (liikmesriikide) reageeringud, otsustamaks, mida teha edasi artikkel 7 menetlusega,» sõnas ta.

Poola eurominister väitis, et teatud hulk riike eelistas selgelt võtta Poola suhtes agressiivne seisukoht.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles