Malta lubas päästelaeva Lifeline oma territoriaalvetesse varjule (8)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid päästelaeva Lifeline pardal.
Migrandid päästelaeva Lifeline pardal. Foto: Felix Weiss / AP / Scanpix

Malta andis päästelaevale Lifeline loa siseneda Malta territoriaalvetesse tormi eest varju otsimiseks, kuid sadamasse laev jätkuvalt sõita ei tohi.

Laeva missiooni koordineeriv Saksa humanitaargrupp teatas täna Twitteris, et sai Maltalt loa siseneda riigi vetesse, eesmärgiga leida peavarju raskete meretingimuste eest.

Siseminister Michael Farrugia kinnitas territoriaalvetesse sisenemise loa andmist. Seni oli laev Malta majandusvetes.

Lifeline ootab kuuendat päeva luba siseneda sadamasse ning laadida põgenikud maha. Neist mõnede tervis on habras.

Mission Lifeline väljastas eile ametlikult palve Malta sadamas randumiseks, öeldes, et alus vajab kaitset kehvade ilmaolude eest. Palve esitati eile päeval kell 11 ja täna hommikul kell 6 ei olnud alus veel mingit vastust saanud.

Laeva kapteni sõnul on täna oodata kehvasid ilmaolusid ning alusel on juba palju merehaiguse käes kannatavaid inimesi.

Eile teatas Itaalia peaminister Giuseppe Conte, et Malta on nõustunud aluse vastu võtma. Laeva meeskonna sõnul ei saa nad teateid kinnitada.

Päästealuse pardal on 234 migranti, kes päästeti Liibüa päästetsoonist. Itaalia ja Malta on teatanud, et migrantidega oleks pidanud tegelema Liibüa rannavalve ning nemad ei ole kohustatud alust vastu võtma.

Malta andis eile mõista, et on valmis laeva sadamasse lubama, kui pardal olevad migrandid jagatakse ka teiste Euroopa Liidu riikide vahel.

Täna hommikuks teatasid viis ELi riiki – Itaalia, Prantsusmaa, Portugal, Iirimaa ja Malta –, et on valmis asüülitaotlejaid endale võtma. Veel kolm riiki – Saksamaa, Holland ja Hispaania – teatasid, et tegelevad juhtumi hindamisega.

Hoolimata edusammudest ei ole Lifeline täna hommikuse seisuga saanud kinnitust, et võib Malta territoriaalvetesse siseneda.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles