Põhja-Korea peamises tuumakompleksis käib töö täie hooga (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yongbyoni tuumareaktor enne jahutustorni lammutamist 2008. aastal.
Yongbyoni tuumareaktor enne jahutustorni lammutamist 2008. aastal. Foto: Kyodo / Reuters / Scanpix

Monitooringurühma teatel on selgeid märke Põhja-Korea peamise tuumarelvaprogrammi varustava reaktori uuendamisest, hoolimata väidetest, et riik on pühendunud tuumarelvade kaotamisele.

Taristu uuendamine Yongbyoni tuumajaamas jätkub kiire tempoga, teatas vaatlusrühm 38 North 21. juunil tehtud satelliidipiltidele tuginedes.

Modifitseeritud on plutooniumireaktori jahutussüsteemi ning rajatise juurde on ehitatud vähemalt kaks uut kõrvalhoonet, mis võivad olla peatuspaigad külastavatele ametnikele.

Valmis on ehitatud ka uus insenerihoone ja kogu kompleksi uuendamine käib täie hooga.

Kohtumistel USA ja Lõuna-Korea presidentidega on Põhja-Korea liider Kim Jong-un lubanud pühenduda riigi täielikule denukleariseerimisele, kuid kohtumistel ei ole paika pandud, kuidas ja mis moodi see aset peaks leidma.

«See rõhutab vajadust tuumaleppe, mitte lihtsalt häguste eesmärkidega avalduste järele,» sõnas 38 Northi tegevtoimetaja Jenny Town.

Donald Trumpi ja Kimi ühisavaldust Korea poolsaare denukleariseerimiseks on laialt kritiseeritud kui üldsõnalist. Kriitikute sõnul ei sea see Kimile mingeid otseseid kohustusi.

«Jätkuvat tööd Yongbyoni rajatises ei maksa siduda Põhja-Korea lubadusega tuumarelvad kaotada,» märkisid eksperdid samas. «Põhja tuumakaader jätkab tõenäoliselt oma tavapärase tööga kuni Pyongyang spetsiifilise korralduse (lõpetada) annab.»

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles