Euroametnik: Aafrikasse põgenikekeskuste rajamist ei rahastata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid Liibüa kinnipidamiskeskuses.
Migrandid Liibüa kinnipidamiskeskuses. Foto: HANI AMARM / REUTERS / SCANPIX

Euroopa Parlamendi vanemametniku sõnul ei lubata Euroopa Liidu eelarvet kasutada Põhja-Aafrikasse põgenikelaagrite rajamiseks.

ELi migratsiooninõukogu juhi Claude Moraesi sõnul ei ole parlament valmis koostööks ELi- väliste taotluskeskuste rajamisel. «Me peame neid ideid äärmuslikeks ega kavatse nendega tegeleda,» teatas ametnik.

ELi õigusraamistik näeb ette, et parlament peab andma heakskiidu liidu järgmise seitsme aasta eelarvele. Ettepanekute kohaselt soovitakse 2021.–2027. aasta eelarvest eraldada piiride haldamisele 35 miljardit eurot. Praegusel eelarveperioodil on see summa ainult 13 miljardit.

Samas on parlamendi paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei väljendanud meretaguste põgenikekeskuste ideele toetust, tingimusel, et neid ei rajata Liibüasse.

Moraesi sõnul ei võimalda see plaan aga legitiimsete asüülitaotluste adekvaatset menetlemist.

«Meretaguseid variante on varemgi proovitud. See ei ole meie silmis asüülisüsteem, sest ei taga inimõigusi, reeglipärast taotluste menetlemist ning pole mingit tagatist, et keegi, kellel on põhjus asüüli taotleda, lõpetab Euroopa Liidus,» lausus ametnik.

ELi Dublini süsteemi kohaselt peavad asüüli otsivad migrandid täitma asüülitaotluse seal riigis, kuhu nad saabuvad. Eelmisel aastal saabus 75 protsenti Euroopasse liikunud migrantidest Itaaliasse.

Täna kogunevad ELi 28 riigi juhid Brüsselisse, et arutada, kellel lasub vastutus merelt päästetud migrantide ees, samuti otsitakse lahendust ELi saabunud migrantide jaotamise küsimusele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles