Iisrael tahab ehitada Küprosele Gaza kaubasadamat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Panama lipu all seilav laev Gazasse humanitaarabi toimetamas.
Panama lipu all seilav laev Gazasse humanitaarabi toimetamas. Foto: Amir Cohen / REUTERS / Scanpix

Iisraeli kaitseminister tegi ettepaneku rajada Küprosele kaubasadam, mille kaudu hakataks varustama aastaid mereblokaadis olnud Gaza sektorit.

Küprose valitsus teatas eile, et Iisrael on teinud ettepaneku kaubasadama rajamiseks saarele eesmärgiga tarnida mereblokaadis Gaza sektorile veeteed mööda vajalikke kaupu. Praegu kehtib Gazale nii Egiptuse kui Iisraeli blokaad.

Ettepaneku kohaselt rajataks Küprosele erisadam, mis teenindaks Gazasse kaupa tarnivaid aluseid. Sadamat hakatks kontrollima Iisraeli monitooringumehhanismide abiga, et ennetada illegaalsete kaupade, muuhulgas relvade sattumist Gazasse.

Kaubad transporditaks kava kohaselt otse Gaza sektorisse. Praegu toimetatakse Gazasse kaupa kahe Iisraeli maismaaühenduse kaudu.

ÜRO on kutsunud Iisraeli üles looma rohkem kaubateid enklaavi, mille elanike elatustase on kohati katastroofiliselt madal.

Iisraeli energeetika- ja veeressursside minister Yuval Steinitz teatas, et on kõnelenud USA riikliku nõuniku Jared Kushneriga, et Gaza humanitaarkriisi leevendada.

USA on andnud mõista, et avaldab peagi rahuplaani Iisraeli ja Palestiina konflikti lahendamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles